ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Επίσκεψη-αστραπή του Εμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ

Επίσκεψη-αστραπή του Εμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη το βράδυ της Πέμπτης το Ριάντ, για μια επίσκεψη η οποία είχε βασικό σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.


Ο Μακρόν γνωστοποίησε χθες βράδυ ότι θα έκανε μια επίσκεψη «δύο ωρών» στο Ριάντ, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας.


Ο γάλλος πρόεδρος έκανε αυτή την επίσκεψη, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Ο Σαλμάν και ο Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετά τη συνάντηση, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει σχόλιο από γαλλικής πλευράς σχετικά με τη συζήτησή τους.


Η απόφαση να γίνει η επίσκεψη αυτή ελήφθη «νωρίς το πρωί» της Πέμπτης, είχε σημειώσει ο Μακρόν. «Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους», είχε υπογραμμίσει πριν προσθέσει πως η Γαλλία έχει αναλάβει τον ρόλο να «οικοδομεί την ειρήνη».


Ο γάλλος πρόεδρος είχε σημειώσει πως επρόκειτο να συζητήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο για το Ιράν, για την Υεμένη και για τον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του οποίου Σάαντ αλ Χαρίρι ανακοίνωσε το Σάββατο απροσδόκητα την παραίτησή του από το Ιράν.


Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Η χώρα αυτή, η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, είναι ήδη θέατρο της σοβαρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Σε ό,τι αφορά την Υεμένη «ο γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ριάντ από τους (σιίτες αντάρτες) Χούθι (σ.σ. που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν) και υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Βασίλειο» της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


Πριν από την αναχώρησή του από τα ΗΑΕ, ο Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι «άκουσα πολύ σκληρές θέσεις» από μέρους του Ριάντ «όσον αφορά το Ιράν, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που θεωρώ εγώ».


Ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει εξάλλου να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αυτή τέθηκε εν αμφιβόλω από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και του γιου του, του πρίγκιπα Μοχάμεντ.


Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως σκόπευε να υπενθυμίσει τη σημασία που δίνει στην υπεράσπιση «της σταθερότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Λιβάνου» κι ανέφερε ότι έχουν υπάρξει «ανεπίσημες επαφές» με τον Χαρίρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM