Επικίνδυνοι φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων σε Amazon, eBay, Wish.com και AliExpress

Επικίνδυνοι φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων σε Amazon, eBay, Wish.com και AliExpress Facebook Twitter
0

Επικίνδυνοι φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων βρέθηκαν προς πώληση σε Amazon και  eBay, σύμφωνα με την Electrical Safety First (ESF) για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε ότι οι διαδικτυακοί ιστότοποι Wish.com και AliExpress πωλούσαν επίσης τους φορτιστές, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, εξηγώντας πως όλοι οι φορτιστές που ερευνήθηκαν δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας και έκτοτε έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

Οι φορτιστές χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία των μπαταριών που χρησιμοποιούνται από τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Οι περισσότεροι διαφημίζονταν κυρίως ως αξεσουάρ για ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά οι καταχωρήσεις ορισμένων έδειχναν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη φόρτιση ηλεκτρικών σκούτερ και hoverboard.

Ο Martyn Allen, τεχνικός διευθυντής του ESF, δήλωσε ότι οι φορτιστές που βρέθηκαν «δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι διαθέσιμοι προς πώληση στους αγοραστές».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου εξέδωσε προειδοποίηση μετά την αύξηση των πυρκαγιών που προκαλούνται από ηλεκτρικά ποδήλατα - αν και δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι ευθύνονται οι ελαττωματικοί φορτιστές.

Κίνδυνος σοβαρής πυρκαγιάς

Η Electrical Safety First (ESF) εξέτασε τα βύσματα στις συσκευές φόρτισης και δήλωσε ότι όλα ήταν οπτικά τόσο κατώτερης ποιότητας που δεν ήταν απαραίτητη η δοκιμαστική αγορά.

Όπως εξήγησε, οι φορτιστές δεν πληρούσαν το σχετικό πρότυπο ασφαλείας, ενώ οι περισσότεροι δεν είχαν καν ασφάλεια - κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πυρκαγιά.

Κατόπιν έρευνας, εντοπίστηκαν σχεδόν 60 καταχωρήσεις για φορτιστές στα τέσσερα σάιτ, με τις περισσότερες να εμφανίζονται στο eBay, όπου υπήρχαν 21. Το Amazon και το Wish.com είχαν από 13, ενώ στο AliExpress υπήρχαν 12.

Εκπρόσωπος του eBay δήλωσε ότι η εταιρεία λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των καταναλωτών και συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς για να κρατήσει τα μη ασφαλή προϊόντα εκτός του ιστότοπου.

Εκπρόσωποι των AliExpress και Wish.com δήλωσαν ότι οι πωλητές της οφείλουν να συμμορφώνονται με τις πολιτικές τους, ενώ η Wish πρόσθεσε ότι ζήτησε από όσους πωλούν τα προϊόντα περαιτέρω έγγραφα.

Η Amazon δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτρέπει την καταχώρηση ύποπτων προϊόντων και παρακολουθεί τα προϊόντα που πωλούνται για θέματα ασφάλειας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ