Ένας 12χρονος ανακάλυψε τυχαία σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου - Έκανε βόλτα με τον πατέρα του

Ένας 12χρονος ανακάλυψε τυχαία σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου - Έκανε βόλτα με τον πατέρα του Facebook Twitter
0

Ένα 12χρονο έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη όταν βρήκε έναν σκελετό δεινοσαύρου που χρονολογείται πριν από 69 εκατομμύρια χρόνια. 

Ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος είχε βγει για πεζοπορία με τον πατέρα του στην Αλμπέρτα του Καναδά, περιοχή πλούσια σε απολιθώματα, όταν είδε οστά να προεξέχουν από έναν βράχο. 

Η ανασκαφή του σκελετού ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Το αγόρι, που ονομάζεται Nathan Hrushkin, λέει πως όταν είδε για πρώτη φορά τα οστά, «έμεινε κυριολεκτικά άφωνος». 

«Δεν ενθουσιάστηκα καν, αν και ξέρω πως θα έπρεπε», είπε στο BBC. «Ήμουν σε κατάσταση σοκ που βασικά είχα μόλις βρει έναν δεινόσαυρο», προσθέτει. 

Ο Nathan, που ενδιαφέρεται για τους δεινοσαύρους από την ηλικία των έξι ετών, πηγαίνει συχνά για πεζοπορία στην συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή μαζί με τον πατέρα του. 

«Με συνάρπαζε ανέκαθεν πώς τα οστά τους ξεκινούν από οστά σαν τα δικά μας και γίνονται βράχοι», είπε ο 12χρονος. 

Ένας 12χρονος ανακάλυψε τυχαία σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου - Έκανε βόλτα με τον πατέρα του Facebook Twitter

Πριν από ένα χρόνο, οι δυο τους είχαν βρει ίχνη απολιθωμάτων αλλά ο πατέρας υπέθεσε πως ήταν κομμάτια βράχου που έπεφταν από πάνω. 

Οπότε φέτος το καλοκαίρι αποφάσισαν να κάνουν νέα «επιθεώρηση». Τα απολιθωμένα οστά εξείχαν από την πλευρά ενός βράχου. 

«Μπαμπά, πρέπει να πας εκεί πάνω», φώναξε στον πατέρα του. Ο πατέρας του κατάλαβε πως ο Nathan είχε βρει κάτι σημαντικό από τον τόνο της φωνής του. 

«Έμοιαζαν σαν οστά φτιαγμένα από πέτρα, δεν γινόταν να τα μπερδέψεις με ο,τιδήποτε άλλο», δήλωσε ο πατέρας του 12χρονου, Dion Hrushkin. «Έδειχνε σαν την άκρη ενός μηριαίου οστού, είχε πάνω αυτό το κλασικό κόκκαλο, προεξέχοντας από το έδαφος». 

Ένας 12χρονος ανακάλυψε τυχαία σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου - Έκανε βόλτα με τον πατέρα του Facebook Twitter

Ο Nathan ξέρει πως τα απολιθώματα προστατεύονται από το νόμο, οπότε όταν επέστρεψαν σπίτι, μαζί με τον πατέρα του μπήκαν στο σάιτ του Royal Tyrrell Museum, που τους ζήτησε να στείλουν φωτογραφίες της ανακάλυψής τους και τις συντεταγμένες του σημείου- κάτι που πρόθυμα έκαναν. 

Τα καναδικά Badlands φιλοξενούν πολλά απολιθώματα, ενώ ένας δεινόσαυρος -ονομάζεται Albertosaurus- ανακαλύφθηκε από τον Joseph Tyrell στα τέλη του 1800. Ωστόσο μέρος της περιοχής όπου περπατούσαν πατέρας και γιος δεν ήταν γνωστό για τέτοιου είδους ευρήματα, οπότε το μουσείο έστειλε ομάδα για να κάνει ανασκαφή. 

Μέχρι στιγμής έχουν βρει περίπου 30 με 50 οστά, που όλα ανήκουν σε έναν νεαρό δεινόσαυρο τους είδους Hadrosaur, ο οποίος εκτιμάται πως είναι ηλικίας 3-4 ετών. 

«Ενδεχομένως, όπως τα περισσότερα παιδιά, ο Τυραννόσαυρος Ρεξ ήταν το αγαπημένο μου είδος [δεινοσαύρου]», λέει ο Nathan. «Μετά την ανακάλυψή μου, όμως, είναι σίγουρα ο Hadrosaur». 

Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, σύμφωνα με το μουσείο, επειδή το απολίθωμα είναι ηλικίας 69 εκατομμυρίων ετών και καταγραφές από εκείνη την περίοδο είναι σπάνιες. 

Ο Nathan λέει πως διασκέδασε μαθαίνοντας περισσότερα για τα οστά του δεινόσαυρου αλλά η όλη διαδικασία ήταν «σουρεαλιστική». «Θα είναι τέλειο να τους δούμε, μετά από μήνες δουλειάς, να βγάλουν επιτέλους κάτι από το έδαφος», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ