Ένα μικρό λάθος θα μπορούσε να μετατρέψει την Κύπρο σε Γάζα, απειλεί ο Τατάρ

Ένα μικρό λάθος θα μπορούσε να μετατρέψει την Κύπρο σε Γάζα, απειλεί ο Τατάρ Facebook Twitter
φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι «ένα μικρό λάθος» στα Κατεχόμενα θα μπορούσε να μετατρέψει την Κύπρο σε «μια νέα Γάζα».

Στις δηλώσεις του, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «ένα λάθος ή μια παρεξήγηση, όπως ο πυροβολισμός ενός Τούρκου στρατιώτη στην Πράσινη Γραμμή… θα προκαλούσε βόμβα μεταξύ των δύο πληθυσμών». «Αν πυροβολήσετε έναν Τούρκο στρατιώτη, θα έχετε 10.000 στρατιώτες στο έδαφος», πρόσθεσε.

Για τον σκοπό αυτό, είπε «όλοι πρέπει να είναι ήρεμοι και λογικοί. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι – έχουμε 85 εκατομμύρια Τούρκους πίσω μας και είναι μόλις 40 μίλια μακριά». «Μια μικρή έξαρση, αυτό φοβάται ο κόσμος. Δείτε τι συνέβη στη Γάζα. Και πριν από αυτό, η Ουκρανία. Πριν από αυτό, η Βοσνία», είπε.

Στη συνέντευξη, συνέχισε χαρακτηρίζοντας τις πιθανές προσπάθειες για μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού ως «χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε, «όλα αυτά είναι παρελθόν. Όλες αυτές οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί. Πώς μπορείς να ενώσεις ένα νησί σαν αυτό μετά από τόσα χρόνια; Δεν μπορείς να ενώσεις την Κύπρο. Πρέπει να αποδεχτείς τα γεγονότα και να αποδεχτείς την πραγματικότητα», είπε.

Έχοντας αυτό κατά νου, είπε ότι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μια λύση δύο κρατών» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές και Πακιστάν ενδέχεται να αναγνωρίσουν σύντομα τα κατεχόμενα, αν και αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Κυπριακές αντιδράσεις στις δηλώσεις Τατάρ

Τα σχόλια του Τατάρ προκάλεσαν την οργή του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο οποίος είπε ότι «δεν συμβάλλουν θετικά και δεν αντικατοπτρίζουν το μέλλον της κοινής μας πατρίδας». Ο Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό που περίμενε από τον Τατάρ κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ θα ήταν «μια θετική θέση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι… η στάση [του Τατάρ] θα είναι εποικοδομητική και ότι θα αντιμετωπίσει με θετική στάση την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις», είπε.

Σε δηλώσεις του στο philenews ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε πως η Κυβέρνηση καταδικάζει αυτές τις τοποθετήσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα σε μια θετική αντίδραση μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ερσίν Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες. «Τέτοιες δηλώσεις είναι ανεπίτρεπτες και ιδίως μεσούσης της προσπάθειας στο Κυπριακό», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, philenews, Telegraph

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM