Εμπλοκή στην απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Εμπλοκή στην απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η δεύτερη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς έχει μπλοκάρει καθώς η οργάνωση ισχυρίζεται ότι θα καθυστερήσει την παράδοσή τους μέχρι το Ισραήλ «να τηρήσει τη συμφωνία».

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε πριν από λίγο ότι καθυστερεί την παράδοση της δεύτερης ομάδας ομήρων ως μέρος μιας προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έως ότου το Ισραήλ «να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, τα καίρια ζητήματα είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα και τα κριτήρια επιλογής για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Πηγή της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παράδοση 14 ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό είχε ξεκινήσει και στη συνέχεια όμως σταμάτησε η διαδικασία μεταφοράς τους.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι όμηροι δεν έχουν παραδοθεί ακόμη στον Ερυθρό Σταυρό. «Το Ισραήλ δεν παραβίασε τη συμφωνία», επιμένει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γιατί η Χαμάς καθυστερεί την παράδοση των ομήρων 

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς από την πλευρά του είπε στο BBC ότι η καθυστέρηση της παράδοσης των ομήρων σήμερα το βράδυ οφείλεται στις παραβιάσεις του Ισραήλ της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας εμποδίζοντας τα φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη βόρεια Γάζα. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ επέτρεψε μόνο τρία φορτηγά από τα 100 να φτάσουν στη βόρεια Γάζα.

Είπε επίσης ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πετώντας drones πάνω από τη νότια Γάζα.

Το Ισραήλ από την πλευρά αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας. 

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο BBC, είπε επίσης ότι το Ισραήλ έκανε σημαντικές αλλαγές στον συμφωνημένο κατάλογο των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Υποστήριξε ακόμα ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στο Beit Hanoun στη Γάζα, σε μια περιοχή όπου επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να μετακινούνται.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων- κρατουμένων

Σήμερα κατά τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης ομήρων αναμενόταν η Χαμάς να αφήσει 14 από τους ομήρους ενώ θα ακολουθούσε η αποφυλάκιση 42 Παλαιστινίων κρατούμενων, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η πρώτη φάση της απελευθέρωσης ομήρων ήταν η χθεσινή όπου αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούσε η Χαμάς και σε ανεξάρτητη διαπραγματευτική διαδικασία απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Όλοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε η αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων κρατούμενων, γυναικών και εφήβων που κρατούνταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους όρους που είχε ανακοινώσει προηγουμένως το Κατάρ, συνολικά 50 από τους ομήρους, γυναίκες και παιδιά, αναμένεται να απελευθερωθούν κατά την ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους κρατούμενους είναι άνδρες έφηβοι, μαζί με ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με έναν κατάλογο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες του BBC/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM