Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι θα κάνει έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ επανέλαβε την άποψη ότι τα οφέλη από το σκεύασμα υπερέχουν των κινδύνων για παρενέργειες.

 

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έρχεται έπειτα από νέες προσθήκες στη λίστα των χωρών που έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca για τον κορωνοϊό. Σήμερα σε αυτή τη λίστα προστέθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που αναμένουν πλέον τις οδηγίες του ΕΜΑ. Πληροφορίες ισπανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι και η Ισπανία θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα, αναστέλλοντας τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου για τον κορωνοϊό για 15 ημέρες.

 

«Αρκετές αρχές υπεύθυνες για τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού σε χώρες της ΕΕ έχουν αναστείλει προσωρινά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο που ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη την εθνική τους κατάσταση, ενώ ο ΕΜΑ διερευνά μία σειρά περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο», επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην ανακοίνωσή του.

 

«Περιστατικά που αφορούν θρομβώσεις, κάποια με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε έναν πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έχουν λάβει το εμβόλιο. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους ετησίως στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών περιστατικών συνολικά στους εμβολιασμένους φαίνεται ότι δεν είναι υψηλότερος από αυτόν στον γενικό πληθυσμό», επισημαίνει ο ΕΜΑ.

 

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι συνεργάζεται στενά με την AstraZeneca, με ειδικούς σε αιματολογικές διαταραχές όπως και με άλλες υγειονομικές αρχές, μεταξύ των οποίων ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων, με βάση την εμπειρία του από τις περίπου 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί στη συγκεκριμένη χώρα.

 

Ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι η σχολαστική ανάλυση των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά περιστατικά θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. «Ειδικοί εξετάζουν με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και τις κλινικές συνθήκες συγκεκριμένων περιστατικών, για να καθορίσουν αν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή αν τα περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια», τονίζει.

 

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες αύριο, Τρίτη, ενώ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την Πέμπτη, προκειμένου «να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν».Ενώ συνεχίζεται η έρευνα, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι επί του παρόντος παραμένει της άποψης ότι «τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19 και του σχετιζόμενου κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, υπερέχουν των κινδύνων για παρενέργειες».

 

Τέλος, ο Οργανισμός καλεί όποιον έχει κάνει το εμβόλιο και έχει την όποια ανησυχία, να επικοινωνήσει με γιατρό, ενώ υπογραμμίζει πως είναι σημαντικό όποιος υποψιάζεται ότι έχει κάποια παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό να το αναφέρει στον εθνικό οργανισμό φαρμάκων ή σε έναν γιατρό.