Οι έντονες βροχοπτώσεις στη Νότια Νέα Ουαλία τις τελευταίες ημέρες, έχουν γεννήσει ελπίδες ότι όλες οι πυρκαγιές στην πολιτεία της Αυστραλίας θα μπορούσαν να σβήσουν ως το τέλος της εβδομάδας.

 

Από την Παρασκευή, τμήματα του αυστραλιανού κράτους έχουν βιώσει μετά την πύρινη καταστροφή, τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις εδώ και χρόνια. Η βροχή προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και χρειάστηκε να διασωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Όμως ο κατακλυσμός έχει επίσης σβήσει 30 πυρκαγιές, αφήνοντας μόνο τέσσερις σε κατάσταση εκτός ελέγχου, δήλωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Συνολικά, 24 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε σε όλη την πολιτεία.

 

«Δεδομένης της πρόβλεψης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση σχετικά γρήγορα να σβήσουμε όλες τις πυρκαγιές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του σώματος στο BBC. «Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μηδενικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη ΝΝΟ», είπε.

 

Οι αξιωματούχοι έχουν ανανεώσει τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες για τμήματα της ακτής και το γειτονικό κράτος του Κουίνσλαντ, αλλά δήλωσαν ότι οι βαρύτερες βροχοπτώσεις είχαν περάσει. Από την Παρασκευή, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, έλαβε 391,6 χιλιοστά βροχής, το ισοδύναμο τεσσάρων μηνών συνολικά, δήλωσε το Γραφείο Μετεωρολογίας.

 

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης  δήλωσαν ότι είχαν λάβει περίπου 10.000 κλήσεις σε όλη την πολιτεία της ΝΝΟ τη Δευτέρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν δέντρα, πλημμύρισαν σπίτια και διαταράσσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

 

Σε εθνικό επίπεδο, οι πυρκαγιές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 33 άτομα και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια γης - μια περιοχή συγκρίσιμη με το μέγεθος της Αγγλίας - έχουν επηρεαστεί.