Έκθεση αποκαλύπτει τις μαζικές διώξεις σε Χριστιανούς στην Ασία

Έκθεση αποκαλύπτει τις μαζικές διώξεις σε Χριστιανούς στην Ασία Facebook Twitter
0

Η δίωξη των Χριστιανών στην Κίνα είναι η χειρότερη εδώ και μία δεκαετία, με 50 εκατομμύρια ανθρώπους ν' αναμένεται να δεχθούν φέτος κάποια μορφή καταστολής καθώς η κυβέρνηση σκληραίνει τον έλεγχο που αφορά την θρησκευτική λατρεία, αναφέρει το παγκόσμιο όργανο παρακολούθησης.

Η καταστολή της θρησκείας στην Κίνα εντάσσεται σε ένα μοτίβο αυξανόμενων χριστιανικών διώξεων στην Ασία τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε η οργάνωση για την υποστήριξη των διωκόμενων Χριστιανών, Open Doors, στον Παγκόσμιο Κατάλογο Παρακολούθησης του 2019, ο οποίος παρακολουθεί 50 χώρες.


Ένας στους τρεις Χριστιανούς αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα δίωξης στην Ασία, με την Ινδία να μπαίνει στην πρώτη θέση του τοπ 10, για πρώτη φορά.


Η Open Doors εκτιμά ότι 245 εκατομμύρια Χριστιανοί παγκοσμίως αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα δίωξης φέτος, συγκριτικά με τα 215 εκατομμύρια που ήταν πέρσι.


Το ετήσιο πόρισμα έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την εντολή του Τζέρεμι Χαντ, υπουργού εξωτερικών της Βρετανίας, για τη δημιουργία μελέτης που αφορά στην δίωξη Χριστιανών όλων των εθνοτήτων. Η μελέτη θα οδηγήσει σε προτάσεις που θα βοηθήσουν την Βρετανική κυβέρνηση με πρακτικές υποστήριξης όλων εκείνων που βρίσκονται υπό απειλή.


Η δίωξη κατά των Χριστιανών έχει αυξητικούς ρυθμούς στην Ασία, με την Ινδία και το Πακιστάν ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά.


Η βόρεια Κορέα βρίσκεται στις πρώτες θέσης της παγκόσμια κατάταξης για 18η συνεχόμενη χρονιά, μαζί με χώρες που έχουν κατηγοριοποιηθεί να έχουν «υψηλά επίπεδα» δίωξης. Οι χώρες που μετακινήθηκαν περισσότερες από δέκα θέσεις στην λίστα κατά το τελευταίο έτος είναι η Κίνα, η Αλγερία, η Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, το Μάλι και η Μαυριτανία.


Η Κίνα ανέβηκε από την 43η θέση που βρισκόταν πέρσι, στην 27η για το 2019. Η Ενριέτα Μπλιθ, διευθύντρια της Open Doors για την Ιρλανδία και τη Βρετανία είπε ότι «Στην Κίνα, τα νούμερα μαρτυρούν ότι οι διώξεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν φτάσει ποτέ εδώ και μία δεκαετία, κάτι άκρως ανησυχητικό και που οι πατριάρχες σχολιάζουν ότι είναι στο χειρότερο σημείο και από το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης το 1976».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν από 93 έως 115 εκατομμύρια Προτεστάντες στην Κίνα και περίπου 10 με 12 εκατομμύρια Καθολικοί. Οι περισσότεροι ανήκουν σε εκκλησίες μη δηλωμένες. Σε ρυθμούς ανάπτυξης, η Κίνα αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό μέχρι το 2030.


Το προηγούμενο έτος, η Κινεζική κυβέρνηση έκανε πιο αυστηρό τον έλεγχό της σχετικά με τη θρησκευτική λατρεία, κλείνοντας εκατοντάδες μη δηλωμένες εκκλησίες, διώκοντας πάστορες και πιστούς, αφαιρώντας σταυρούς από κτίρια και απαγορεύοντας τις πωλήσεις θρησκευτικών βιβλίων μέσω διαδικτύου και αυξάνοντας την επιτήρηση των εκκλησιών. Τον περασμένο μήνα μάλιστα ο εορτασμός των Χριστουγέννων απαγορεύτηκε σε ορισμένες πόλεις αλλά και σε σχολεία.

«Υπάρχει μία πολύ σκληρή ατζέντα ελέγχου η οποία συνδυάζεται με μία νέα εποχή ψηφιακής παρακολούθησης» αναφέρει ο Ρόναλντ Μπόιντ Μακμίλαν, υπεύθυνος στρατηγικής και έρευνας στην Open Doors.


Ο ίδιος αναφέρει ότι οι διώξεις γίνονται κυρίως για τρεις λόγους: η θερμή ιδεολογική λατρεία προς το πρόσωπο του ηγέτη της Κίνας, προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η ανασφάλεια της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη του Χριστιανισμού στην χώρα και τέλος η χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο καταστολής.


Τον Σεπτέμβριο, το Βατικανό υπέγραψε συμφωνία με το Πεκίνο για το διορισμό Καθολικών επισκόπων, με στόχο την προσέγγιση των διπλωματικών σχέσεων. Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που το επέκριναν ως προδοσία με τον Καρδινάλιο Τζόζεφ Ζεν, πρώην αρχιεπίσκοπο του Χονγκ Κονγκ, να μιλά για «τραγικές» συνέπειες όχι μόνο για την εκκλησία στην Κίνα αλλά για το σύνολό της καθώς έβλαπτε την αξιοπιστία της.


Η Ινδία, η μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου, βρέθηκε αντίστοιχα στην 10η θέση της εν λόγω λίστας, έπειτα από την 28η που ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η οργάνωση Open Doors υποστηρίζει ότι ο υπερ-εθνικισμός βρίσκεται πίσω από την αύξηση των βίαιων επιθέσεων από ινδουιστές εξτρεμιστές σε χριστιανούς και εκκλησίες.


«Είναι πραγματικά σοκαριστικό για μία χώρα σαν την Ινδία που έχει διδάξει στον κόσμο τον τρόπο της μη βίας να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα μαζί με το Ιράν στην Λίστα Παγκόσμιας Κατάταξης. Για πολλούς χριστιανούς στην Ινδία, η καθημερινότητα είναι πλέον γεμάτη τρόμο, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια» λέει η Μπλιθ.


Η έκθεση τέλος, υπογραμμίζει την αύξηση της δίωξης με κριτήριο το φύλο, λέγοντας πως οι γυναίκες Χριστιανές υπόκεινται σε σεξουαλική βία, βιασμούς και καταναγκαστικούς γάμους, στις χώρες που βρίσκονται στο τοπ πέντε της λίστας αυτής.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είστε δολοφόνοι, παραιτηθείτε»: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαλένθια για τις πλημμύρες - Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Διεθνή / «Είστε δολοφόνοι, παραιτηθείτε»: Μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Βαλένθια για τις πλημμύρες - Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών - Μεγάλο μέρος του θυμού έχει στόχο τον πρόεδρο της περιφέρειας της Βαλένθια
LIFO NEWSROOM
Ιταλία - Υπερτουρισμός: Μετά την Φοντάνα ντι Τρέβι «κλειστός αριθμός» τουριστών και στην Πομπηία

Διεθνή / Ιταλία - Υπερτουρισμός: Μετά την Φοντάνα ντι Τρέβι «κλειστός αριθμός» τουριστών και στην Πομπηία

Όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Τουριστικού Πάρκου της Πομπηίας, Γκάμπριελ Τζουχτρίγκελ, από τις 15 Νοεμβρίου πρόκειται να ισχύσουν δυο σημαντικές αλλαγές
LIFO NEWSROOM