Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Πιθανώς νεκροί οι 8 αγνοούμενοι - Δεκάδες στο νοσοκομείο με εγκαύματα

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Πιθανώς νεκροί οι 8 αγνοούμενοι - Δεκάδες στο νοσοκομείο με εγκαύματα Facebook Twitter
0

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας γνωστοποίησε σήμερα ότι οι οκτώ άνθρωποι οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη χθεσινή ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ πιθανότατα είναι νεκροί.

«Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», τόνισε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Ουέλινγκτον.

Στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους μετά την καταστροφή στο νησί Γουάιτ, που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες, συγκαταλέγονται δύο άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τη Γερμανία, 24 από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένας από τη Μαλαισία, εννέα από τις ΗΠΑ και πέντε Νεοζηλανδοί.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης πως ανάμεσα στους τραυματίες και τους αγνοούμενους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Μαλαισία, καθώς και Νεοζηλανδοί.

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Πιθανώς νεκροί οι 8 αγνοούμενοι - Δεκάδες στο νοσοκομείο με εγκαύματα Facebook Twitter

Η αστυνομία ανέφερε ότι σκοπεύει να αρχίσει να διενεργεί ποινικού χαρακτήρα έρευνα για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Κατά την ίδια πηγή, όλα τα πτώματα που έχουν απομείνει στο νησί είναι καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και η ανάκτησή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι όλα τα τμήματα φροντίδας εγκαυματιών στα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον γεμάτα. Σύμφωνα με την ίδια, 27 από τους 31 τραυματίες που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έχουν υποστεί εγκαύματα στο 71% και πάνω των σωμάτων τους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιζήσουν όλοι.

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Πιθανώς νεκροί οι 8 αγνοούμενοι - Δεκάδες στο νοσοκομείο με εγκαύματα Facebook Twitter
Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Πιθανώς νεκροί οι 8 αγνοούμενοι - Δεκάδες στο νοσοκομείο με εγκαύματα Facebook Twitter

Ένας νοσοκόμος ο οποίος επέβαινε σε ελικόπτερο που πήγε να προσφέρει βοήθεια στα θύματα ότι βίωσε μια «σοκαριστική εμπειρία», συγκρίνοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί Γουάιτ με κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές στην τηλεοπτική σειρά Τσερνόμπιλ.

«Η [ηφαιστειακή] τέφρα είχε καλύψει τα πάντα. Ήταν φοβερό το συναίσθημα», αφηγήθηκε ο Ράσελ Κλαρκ, νοσοκόμος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Auckland Westpac Rescue Helicopter. Είπε ακόμη ότι είδε ένα ελικόπτερο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. «Δεν βρήκαμε κανέναν επιζώντα στο νησί», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως άκουγε τις ανταλλαγές μέσω ασυρμάτου και ως εκ τούτου γνώριζε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες «σε πολύ κρίσιμη» κατάσταση.

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία: Πιθανώς νεκροί οι 8 αγνοούμενοι - Δεκάδες στο νοσοκομείο με εγκαύματα Facebook Twitter

Οι ανακοινώσεις της αστυνομίας και των αρχών σημαίνουν ότι εξαιτίας της ηφαιστειακές έκρηξης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM