«Εκρηκτική» αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών στον Καναδά

«Εκρηκτική» αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών στον Καναδά Facebook Twitter
0

Οι θάνατοι από υπερβολικές δόσεις οπιοειδών συνέχισαν να αυξάνονται με μεγάλο ρυθμό την περασμένη χρονιά στον Καναδά, ιδίως στη Βρετανική Κολομβία (δυτικά), όπου η φαιντανύλη, ένα ισχυρό ηρεμιστικό, ενοχοποιείται για οκτώ στους δέκα θανάτους.

Σε αυτή την επαρχία, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη μάστιγα της χρήσης οπιοειδών, οι υπηρεσίες υγείας δημοσιοποίησαν την Τετάρτη έναν απολογισμό για το 2017 ο οποίος κάνει λόγο για 1.156 θανάτους από υπερβολική δόση φαιντανύλης επί συνόλου 1.426 θανάτων από υπερβολική δόση.

Πρόκειται για μια αύξηση κατά 73% και πλέον σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, και ενώ το 2012 μόλις το 4% των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων αποδιδόταν στη χρήση φαιντανύλης, ο λόγος αυτός έφθασε το 81% πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της επαρχίας.

Στον Καναδά συνολικά οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών ξεπέρασαν τους 3.000 το 2017.

Στη Βρετανική Κολομβία τα τέσσερα θύματα στα πέντε ήταν άνδρες, ενώ τα περισσότερα θύματα ήταν άτομα του ηλικιακού φάσματος μεταξύ των 30 και των 39 ετών.

Το φθινόπωρο, οι υπηρεσίες υγείας είχαν υπογραμμίσει ότι οι περισσότεροι θάνατοι από υπερβολική δόση σημειώνονται μέσα στις πέντε ημέρες που ακολουθούν την καταβολή των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στους δικαιούχους.

Η φαιντανύλη, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των οπιοειδών στη Βόρεια Αμερική, ενοχοποιήθηκε για 12 θανάτους στη Βρετανική Κολομβία το 2012, 152 το 2015 και 670 το 2016.

Η καρφαιντανύλη, η ισχύς της οποίας είναι πρακτικά πενταπλάσια από αυτή της φαιντανύλης, ενοχοποιείται εξάλλου για περίπου πενήντα θανάτους από υπερβολική δόση στη Βρετανική Κολομβία.

Ο απολογισμός αυτός δεν είναι οριστικός, επισήμανε το υπουργείο Υγείας της Βρετανικής Κολομβίας, καθώς δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί εξετάσεις για άλλους ύποπτους θανάτους.

Πριν από έναν χρόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 75 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (51 εκατ. ευρώ) για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και να περιοριστούν οι θάνατοι από υπερβολική δόση.

Πολλές καναδικές επαρχίες προχώρησαν στη διανομή δόσεων ναλοξόνης, που χρησιμεύει ως αντίδοτο σε περίπτωση υπερβολικής δόσης οπιοειδών. Μόνο στην επαρχία Αλμπέρτα διανεμήθηκαν πάνω από 41.000 δόσεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Όχι Βασιλιάδες, Όχι ICE, Όχι Πόλεμος»: Μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά Τραμπ ενώ εκείνος «έπαιζε γκολφ»

Είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο που η Αμερική κλήθηκε να βγει στους δρόμους από αυτό το κίνημα από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM
CLAVICULAR ΗΠΑ STREAMER INFLUENCER

Διεθνή / Συνελήφθη ο αμφιλεγόμενος streamer «Clavicular» για καβγά που φέρεται να οργάνωσε

Οι αρχές κατηγορούν τον streamer ότι υποκίνησε συμπλοκή μεταξύ δύο γυναικών και δημοσίευσε το βίντεο, ενώ εξετάζεται ξεχωριστά η συμμετοχή του σε περιστατικό πυροβολισμού αλιγάτορα
THE LIFO TEAM