Το κόμμα του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να καταγράψει μια ακόμη μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, παρά την υποχώρηση της στήριξής του από τους πολίτες. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί έντονοι επικριτές του Πούτιν απαγορεύτηκε να συμμετάσχουν στις εκλογές ενώ στους υποψήφιους στους οποίους επιτράπηκε να συμμετέχουν έγιναν εκτενείς έλεγχοι.

 

Εκτός αυτών όμως, υπήρξαν και πολυάριθμες αναφορές για νοθείες και αναγκαστικές ψηφοφορίες. Παρά ταύτα, η εκλογική επιτροπή της Ρωσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς για εκτεταμένες παρατυπίες.

 

Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι με καταμετρημένο πάνω από το 90%των ψήφων, η Ενωμένη Ρωσία είχε κερδίσει σχεδόν το 50%, ακολουθούμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα με περίπου 20%. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ενωμένης Ρωσίας, Αντρέι Τούρτσακ, δήλωσε ότι το κόμμα θα κερδίσει περισσότερες από 300 από τις 450 έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας, την Κρατική Δούμα.

 

Οι κομμουνιστές, που σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν ευρέως τις πρωτοβουλίες του Πούτιν στο κοινοβούλιο, είδαν τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 8%. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έκανε λόγο για εκτεταμένες παραβιάσεις. Μάλιστα, φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους που φέρονται να γεμίζουν κουτιά με ψήφους.

 

Για πρώτη φορά από το 1993, παρατηρητές εκλογών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν ήταν παρόντες λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές.

 

Από την Κυριακή το βράδυ, η ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης ψηφοφοριών Golos την οποία οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν «ξένο πράκτορα» δήλωσε ότι έχει εντοπίσει περισσότερες από 4.500 αναφορές νοθείας. 

 

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καταγράψει «καμία σημαντική παραβίαση».

 

Με πληροφορίες από BBC