Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία - Καταδίκη από τη Διεθνή Αμνηστία

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία - Καταδίκη από τη Διεθνή Αμνηστία Facebook Twitter
0

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις συλλήψεις 400 και πλέον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ στη Ρωσία.

Ο Γκολουνόφ είχε συλληφθεί με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών και αφέθηκε ελεύθερος χθες μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η σύλληψη του. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Ντενίς Κριβοσέγεφ, επέκρινε τη στάση των ρωσικών αρχών. 

«Οι σημερινές αυθαίρετες και εν μέρει βίαιες συλλήψεις περισσοτέρων των 400 ειρηνικών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και παιδιά, συνιστούν το ιδανικό παράδειγμα των σκληρών διώξεων, εξαιτίας των οποίων οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Οι παρατηρητές της Amnesty International υπήρξαν μάρτυρες της βίας της οποίας έκανε χρήση η αστυνομία και κατέγραψαν τις καταγγελίες συλληφθέντων, οι οποίοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς. Για μια ακόμη φορά οι ρωσικές αρχές απάντησαν σε μια ειρηνική διαμαρτυρία καταπατώντας δικαιώματα και ελευθερίες», δήλωσε ο Κριβοσέγεφ.


Η Διεθνής Αμνηστία στην ανακοίνωση της, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι που βγήκαν στους δόμους απαίτησαν να αποδοθούν ευθύνες σε σχέση με την εξοργιστική αντιμετώπιση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ, τον οποίον συνέλαβαν με κατασκευασμένες κατηγορίες περί διακίνησης ναρκωτικών σε μια προσπάθεια να τον υποχρεώσουν να σιωπήσει. Οι αρχές οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια άνευ προηγουμένου αγανάκτηση της κοινής γνώμης ακολούθησαν την πεπατημένη και απελευθέρωσαν τον Ιβάν Γκολουνόφ.


«Το εξοργιστικό είναι – συνεχίζει στην ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία- το ότι εκείνους που ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος ο Γκολουνόφ και να αποδοθούν ευθύνες, τους τιμωρούν επειδή έδειξαν την συμπαράσταση τους. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα χωρίς όρους τους συλληφθέντες διαδηλωτές και να σεβαστούν την ελευθερία των ειρηνικών συγκεντρώσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM