Ιβάν Γκολουνόφ: Έφεση κατά της απόφασης περιορισμού κατ΄οίκον - Νέα πορεία διαμαρτυρίας

Ιβάν Γκολουνόφ: Έφεση κατά της απόφασης περιορισμού κατ΄οίκον - Νέα πορεία διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Medusa
0

Οι δικηγόροι του Ρώσου δημοσιογράφου, Ιβάν Γκολουνόφ, που κατηγορείται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, άσκησαν την Τρίτη έφεση κατά της απόφασης περιορισμού κατ΄οίκον, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία υποστήριξης στη Μόσχα.

Δημοσιογράφος του ενημερωτικού ιστοτόπου Meduza, γνωστός για τις έρευνές του για διαφθορά μεταξύ των δημοτικών αρχόντων της Μόσχας ή για κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε αδιαφανείς τομείς όπως οι μικροπιστώσεις ή τα γραφεία κηδειών, ο Ιβάν Γκολουνόφ συνελήφθη την Πέμπτη στη Μόσχα υπό αμφιλεγόμενος συνθήκες. Στο σακίδιό του βρέθηκαν τέσσερα γραμμάρια μεφεδρόνης, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρήκαν αργότερα σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών κατά την έρευνα στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δημοσιογράφος επιχείρησε να πουλήσει «μια σημαντική ποσότητα» κοκαΐνης και μεφεδρόνης, ενός συνθετικού ναρκωτικού.

Σε μια απόφαση ασυνήθιστης επιείκειας για τη ρωσική δικαιοσύνη, δικαστής έδωσε εντολή το Σάββατο για τον περιορισμό του κατ΄οίκον, αντί για τη συνέχιση της προσωρινής κράτησής του, εν αναμονή της δίκης του. Ένας από τους δικηγόρους του δημοσιογράφου, ο Σεργκέι Μπανταμτσίν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης αυτής και ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Οι υποστηρικτές του Ιβάν Γκολουνόφ καταγγέλλουν πως η υπόθεση κατασκευάστηκε με σκοπό να υπάρξει εκδίκηση για τις έρευνές του. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως τα ναρκωτικά που βρήκαν οι αστυνομικοί δεν του ανήκουν και τοποθετήθηκαν εν αγνοία του. Από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από δικαστικό αίτημα δεν βρέθηκε κανένα ίχνος ναρκωτικών στο αίμα του και κανένα αποτύπωμά του στις κατασχεθείσες συσκευασίες ναρκωτικών, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Ενώ οι δηλώσεις υποστήριξης στον δημοσιογράφο αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, από ανεξάρτητες εφημερίδες και κρατικά ΜΜΕ μέχρι υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους, η ρωσική γενική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει αναλάβει απευθείας την έρευνα.

Πορεία υποστήριξης στον Ιβάν Γκολουνόφ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο κέντρο της Μόσχας, ενώ ένα ψήφισμα για την απελευθέρωσή του συγκέντρωσε περισσότερες από 170.000 υπογραφές. 

Το Κρεμλίνο, που ανακοίνωσε χθες ότι η υπόθεση «προκαλεί πολλές ερωτήσεις» χωρίς ωστόσο να επιρρίψει την ευθύνη στο δικαστικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να περιμένουμε τα «αποτελέσματα της εμπειρογνωμοσύνης» και εξέφρασε φόβους ότι η πορεία μπορεί να «διαταράξει τη γιορτινή ατμόσφαιρα» της Τετάρτης, κατά την οποία εορτάζεται η ανεξαρτησία της Ρωσίας από την ΕΣΣΔ. Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της Άνω Βουλής, αποκάλεσε σήμερα την υπόθεση σε βάρος του Ιβάν Γκολουνόφ «πολύ άσχημη ιστορία».

Οι δηλώσεις αυτές, από μια στενή σύμμαχο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, θεωρείται πιθανό να ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές του Γκολουνόφ που πιστεύουν ότι η υπόθεση έχει κατασκευαστεί από τις αρχές και οργανώνουν διαδηλώσεις με αίτημα να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ