ΕΕ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία

ΕΕ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία Facebook Twitter
Από αριστερά: Πετρ Φιάλα, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, Έντι Ράμα και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Φωτ.: EPA)
0

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας αρκετά εμπόδια για αυτό το βήμα που αρχικά αναμενόταν να γίνει στα μέσα του 2018. 

Παρά τη σύσταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τέσσερα χρόνια, αρχικά το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο, στη συνέχεια το Παρίσι και μετά η κυβέρνηση της Βουλγαρίας καθυστέρησαν τη διαδικασία, με διαφορετικές απαιτήσεις από τις δύο υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σημειώνει το Reuters. 

«Έχετε δείξει στρατηγική υπομονή, σε αφθονία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στους ηγέτες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, παρουσία του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, της χώρας που έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.  

«Είναι μια ιστορική στιγμή», επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», συμπλήρωσε. «Είναι η επιτυχία σας και των πολιτών σας. Εσείς και οι πολίτες σας, εσείς και οι άνθρωποί σας εργάζεστε τόσο σκληρά για να φτάσετε εδώ», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. 

Οι διαπραγματευτικές ομάδες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα πιάσουν δουλειά και «θα ξεκινήσει ο έλεγχος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν και αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

«Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς», δήλωσε. 

Από την άλλη η Βόρεια Μακεδονία «θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία της Frontex. Πρόκειται για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση», συμπλήρωσε. 

Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ, για τη βοήθειά τους προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για την πρόεδρο της Κομισιόν επεσήμανε ότι «αγωνίστηκε για την ΕΕ, για τα δυτικά Βαλκάνια και για εμάς». 

Αναφερόμενος στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, είπε: «χωρίς αυτήν δε θα ήμασταν εδώ σήμερα». «Δεν θα ήμασταν εδώ χωρίς την επιπλέον προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν και της ομάδας του, που εργάστηκε για την τελευταία πρόταση που άνοιξε το δρόμο, ξεμπλοκάροντας μία παράλογη κατάσταση», συμπλήρωσε. 

Για «νέα αρχή στην περιοχή» η οποία «σημαίνει ευημερία και πρόοδο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. «Όταν σημειώνεται πρόοδος σε μία χώρα, τονώνεται η πρόοδος και σε άλλους γείτονες», συμπλήρωσε και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους «φίλους» της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, για τη στήριξη. «Η δέσμευσή τους ήταν το κλειδί για να είμαστε εδώ στις Βρυξέλλες κάνοντας το πρώτο βήμα», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ