Τουρκάλα influencer διώκεται στη χώρα της επειδή ανάρτησε φωτογραφίες στα social media μέσα στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο Σεξ στο Άμστερνταμ.

 

Η Merve Taskin, 23 ετών, μοιράστηκε φωτογραφίες από παιχνίδια που αγόρασε στο μουσείο κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στην Ολλανδία για τα γενέθλιά της, τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

 

Λίγους μήνες αργότερα, όπως ισχυρίζεται η ίδια, συνελήφθη στην Τουρκία, όπου η κοινοποίηση άσεμνου περιεχομένου θεωρείται έγκλημα.

 

Τώρα λέει ότι έχει κληθεί στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες περί χυδαιότητας.

 

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, σε κάθε πρόσωπο που δημοσιεύει άσεμνο υλικό μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

 

«Ο σκοπός μου ήταν να κάνω ένα αστείο», δήλωσε στο BBC η 23χρονη, διάσημη instagramer στην Τουρκία με σχεδόν 600.000 οπαδούς.

 

Η ίδια ζει στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι επισκέφθηκε το Άμστερνταμ με δύο φίλες για να γιορτάσει τα 22α γενέθλιά της.

 

Για την ίδια οι φωτογραφίες που ανάρτησε ήταν αρκετά αθώες, αλλά στην Τουρκία, οι αρχές είχαν διαφορετική άποψη.

 

Λέει ότι συνελήφθη δύο φορές μετά την επιστροφή της, μία εκ των οποίων κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών. Στη δεύτερη περίπτωση, είπε ότι έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα.

 

Αυτό, θεωρούσε η ίδια ότι θα έβαζε ένα τέλος στην περιπέτειά της αλλά νωρίτερα φέτος, έκπληκτη έλαβε κλήση να εμφανιστεί στο δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Η Taskin αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 26 Οκτωβρίου για παράβαση του άρθρου 226 του ποινικού κώδικα της Τουρκίας.

 

Το άρθρο 226 αναφέρεται σε μια σειρά εγκλημάτων που σχετίζονται με άσεμνο υλικό που θεωρείται προσβλητικό.

 

Από τότε που έλαβε την κλήση από το δικαστήριο, η Taskin λέει ότι έχει διαγράψει πολλά tweets για να μην αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

Πρόσθεσε δε, ότι φοβάται να καταθέσει στο δικαστήριο, αλλά θα το κάνει πρόθυμα. Ανέβασε tweet σχετικά με την κλήση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα κάτι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ολλανδικών Μέσων.

 

Η διευθύντρια του Μουσείου, Monique van Marle, δήλωσε στο BBC ότι θεωρεί την κατάσταση «απολύτως γελοία».

 

Είπε ότι το μουσείο είχε στείλει μήνυμα στην κα Taskin λέγοντας ότι «λυπάμαι που ακούω για τον μπελά που αντιμετωπίζετε. Τη αποκάλεσε δε «εξαιρετικό πρότυπο για άλλες γυναίκες».

 

«Σκοπός του μουσείου μας είναι να εκπαιδεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την ιστορία του σεξ. Σας θαυμάζουμε που εκφράζεστε και δημοσιεύετε τέτοιες εικόνες» ανέφερε το μήνυμα.

 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο έχει μειωθεί υπό την διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι επικριτές του τον αποκαλούν αυταρχικό ηγέτη, δυσανεκτικό στη διαφωνία, ο οποίος φιμώνει σκληρά όποιον αντιτίθεται σε αυτόν και στις συντηρητικές, ισλαμικές αξίες του.

 

Η Freedom House αναφέρει ότι η Τουρκία «παραμένει ένα από τα πιο προκλητικά μέρη στην ευρωπαϊκή περιοχή για να ασκήσει κανείς το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

 

Δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πρόσωπα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν «εκτεταμένη δίωξη για κριτική στην κυβέρνηση», αναφέρει η Freedom House.

 

Πέρυσι, η λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντάθηκε, με το τουρκικό κοινοβούλιο να ψηφίζει νόμο για τον έλεγχο των πλατφορμών των social media.

 

 

Mε πληροφορίες του BBC