Διορία μέχρι τα μεσάνυχτα έδωσε η Μέι στουν Πούτιν, για εξηγήσεις στην υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου

Διορία μέχρι τα μεσάνυχτα έδωσε η Μέι στουν Πούτιν, για εξηγήσεις στην υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Facebook Twitter
Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου, που βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της βρετανικής πόλης Σάλσμπερι. EPA/NEIL HALL
0

Διορία έως τα μεσάνυχτα έχει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να δώσει εξηγήσεις στη Βρετανία, σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου με μια στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική ουσία, η οποία παρασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, από τις 4 Μαρτίου που βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της βρετανικής πόλης Σάλσμπερι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση.

Είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση, είτε επέτρεψε ο νευροτοξικός παράγοντας, που ανήκει στη σειρά νευροτοξικών παραγόντων Novichok (Σ.τ.Σ. σειρά νευροπαραλυτικών ουσιών που παρασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μεταξύ 1970- 1980) να φθάσει στα χέρια άλλων, κατήγγειλε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και παράτολμης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μιας «στοχευμένης ενέργειας» του ρωσικού κράτους και το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το πώς αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου.

«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον της Βρετανίας», επισήμανε.

Η Μέι προειδοποίησε τον Πούτιν, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ότι αν δεν δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις θα επιβληθούν «πολύ πιο εκτεταμένα» μέτρα εναντίον της 1,5 τρισ. δολαρίων ρωσικής οικονομίας.

Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Μόσχα πιθανόν να ευθύνεται, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση.

Νωρίτερα πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον προς το Λονδίνο, το οποίο χαρακτήρισε «στενότερο σύμμαχο» της Αμερικής, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Ρωσία για την επίθεση.

Από την πλευρά της και η Ε.Ε. δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό της Βρετανίας, η οποία σε έναν χρόνο και πλέον αναμένεται να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τη χρήση κάθε τύπου νευροτοξικού παράγοντα φρικτή και απολύτως απαράδεκτη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM
Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Διεθνή / Φωτιές σε Πορτογαλία - Ισπανία: Μάχη με τα μέτωπα - Έχουν καεί πάνω από 5,5 εκατ. στρέμματα

Μόλις την περασμένη Κυριακή, στην Ισπανία τερματίστηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί εβδομάδες - Στην Πορτογαλία, σε μία μόνο φωτιά επιχειρούν 600 πυροσβέστες
LIFO NEWSROOM
Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM