Διάγγελμα Νετανιάχου προαναγγέλλει την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: «Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας»

Διάγγελμα Νετανιάχου προαναγγέλλει την επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: «Έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Με διάγγελμα που μεταδόθηκε εν είδη μαγνητοσκοπημένου μηνύματος το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προανήγγειλε ουσιαστικά, την επίθεση - απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ που επικαλούνται πηγές από τις Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) της χώρας. Το διάγγελμα Νετανιάχου που μεταδόθηκε περίπου στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος, αναφέρθηκε ευθέως στην «απάντηση» του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη: «Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα την δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις, και αυτό πρόκειται να κάνουμε».

Οι ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζει άμεσα την επίθεση κατά του Ιράν ήρθαν νωρίτερα σήμερα, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε διεθνές εμπάργκο στα όπλα που παραδίδονται στο Ισραήλ για χρήση στη Γάζα. «Νομίζω ότι σήμερα, προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για να πολεμήσουμε στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απάντησε με έντονο τρόπο και στον Μακρόν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, λέγοντας πως «το Ισραήλ θα νικήσει, είτε μαζί σας είτε χωρίς εσάς - η ντοπή σας θα αντηχεί επί μακρόν αφού επιβληθούμε». 

Ο Μακρόν έκανε τα σχόλιά του καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι επίκειται μεγάλη επίθεση στο Ιράν, καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα το Σάββατο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν νωρίτερα ότι θα απαντήσουν στην «επαίσχυντη» πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε τοποθεσία και ώρα της επιλογής τους. Σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι επιβεβαίωσε επίσης ότι δύο ισραηλινές αεροπορικές βάσεις χτυπήθηκαν στην επίθεση την Τρίτη, αλλά παραμένουν πλήρως επιχειρησιακές.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για τυχόν επικείμενο χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν, παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πρόσφατα πως η απάντηση στην πυραυλική επίθεση της περασμένης εβδομάδας κατά της Τεχεράνης θα είναι από κοινού. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν που εμφανίστηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τότε που έγινε πρόεδρος, απάντησε στην ανησυχία ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου ως αντίποινα. «Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά στο χτύπημα», είπε. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

Η αναφορά του ωστόσο προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη, όταν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με το Ισραήλ την πιθανότητα χτυπημάτων στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν.

Το διάγγελμα Νετανιάχου έρχεται και παραμονές της επετείου από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου, τονίζοντας ότι μαχητές της Χαμάς επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ. «Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής», λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Διεθνή / Ο συνιδρυτής του Reddit λέει ότι το διαδίκτυο είναι πλέον «νεκρό» καθώς τα bots ξεπερνούν τους ανθρώπους

Ο Οχανιάν υποστήριξε ότι η επόμενη γενιά των social media θα πρέπει να είναι «επαληθεύσιμα ανθρώπινη», βασισμένη σε «ζωντανό περιεχόμενο και αποδείξεις ζωής»
LIFO NEWSROOM
«Ζητούμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Διεθνή / «Ζητάμε συγγνώμη» από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα: Η Εκκλησία της Νορβηγίας παραδέχεται δεκαετίες διακρίσεων

Η Εκκλησία της Νορβηγίας προχώρησε σε ιστορική συγγνώμη προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για δεκαετίες διακρίσεων - Ο επίσκοπος Όλαφ Φίκσε Τβέιτ αναγνώρισε ότι η Εκκλησία «προκάλεσε πόνο και ντροπή» και δεσμεύτηκε σε μια νέα εποχή αποδοχής και ενσωμάτωσης
LIFO NEWSROOM
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Διεθνή / Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Τζον Μπόλτον: Επιτίθεται στον Τραμπ για «κατάχρηση εξουσίας» και «εκφοβισμό επικριτών»

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορείται για παράνομη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών - Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και «εκφοβισμό των επικριτών του προέδρου»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Διεθνή / Ο Τραμπ κάλεσε δεξιούς influencers για να «συζητήσουν» την Antifa - Η λίστα με τους εκλεκτούς 11

Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε «στρογγυλή τράπεζα» για την Antifa με δεξιούς influencers, προκαλώντας αντιδράσεις για την προπαγανδιστική φύση της συνάντησης και τις πολιτικές της στοχεύσεις
LIFO NEWSROOM
Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που πάγωσε τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Διεθνή / Ξεκινά η δίκη για το έγκλημα που «πάγωσε» τη Γαλλία: 27χρονη βίασε, βασάνισε και σκότωσε τη 12χρονη Λόλα

Η δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 12χρονης Λόλα Νταβιέ συγκλονίζει τη Γαλλία - Η 27χρονη Νταμπιά Μπενκιρέν κατηγορείται για βασανισμό, βιασμό και δολοφονία ανηλίκου, σε μια υπόθεση που προκάλεσε πολιτική θύελλα
LIFO NEWSROOM