Βρετανός πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο ο τζιχαντιστής - καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Ιράκ

Βρετανός πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο ο τζιχαντιστής - καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Ιράκ Facebook Twitter
0

Ο τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που διέπραξε αυτή την εβδομάδα μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ κοντά στη Μοσούλη, ήταν ένας βρετανός πρώην κρατούμενος στη φυλακή του Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τον αδελφό του τον οποίο επικαλούνται σήμερα οι Times.


Το Ισλαμικό Κράτος είχε ανακοινώσει ότι ένας βρετανός τζιχαντιστής ανατινάχθηκε σε βάση του ιρακινού στρατού νοτιοδυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, αυτή την εβδομάδα. Το SITE, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τζιχαντιστικών ιστοτόπων, αναδημοσίευσε τη Δευτέρα μια φωτογραφία αυτού του άνδρα την οποία είχε δώσει στη δημοσιότητα προηγουμένως το ΙΚ.


Πρόκειται για τον Τζάμαλ Αλ Χάριθ, έναν Βρετανό που είχε φυλακιστεί από το 2002 έως το 2004 στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο, όπως δήλωσε ο αδελφός του, Λίον Τζέιμσον, στους Times. «Είναι αυτός, αναγνωρίζω το χαμόγελό του. Αν είναι αλήθεια (ότι διέπραξε μια επίθεση αυτοκτονίας) έχασα έναν αδελφό», δήλωσε στην εφημερίδα.


Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News μετέδωσε ότι κι άλλο μέλος της οικογένειάς του, το οποίο δεν κατονομάστηκε, καθώς και μια άλλη ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το SITE είναι πράγματι ο Τζάμαλ αλ Χάριθ. Στην φωτογραφία αυτή ο άνδρας αυτός χαμογελάει και φοράει στολή παραλλαγής.


Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. «Καθώς όλες οι βρετανικές προξενικές υπηρεσίες έχουν ανασταλεί στη Συρία και είναι πολύ περιορισμένες στο Ιράκ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιώσουμε πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάσταση των βρετανών πολιτών σε αυτές τις ζώνες», δήλωσε στο AFP κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Ο Τζάμαλ Αλ Χάριθ, γεννηθείς ως Ρόναλντ Φίντλερ, ήταν ένας Βρετανός που καταγόταν από την Τζαμάικα και είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Είχε φυλακιστεί στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν επειδή είχε βρετανικό διαβατήριο, ενώ μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, είχε συλληφθεί στις αρχές του 2002 από τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν και είχε σταλεί στη φυλακή του Γκουαντάναμο. Εκεί κατά τη διάρκεια της κράτησής του είχε, σύμφωνα με μαρτυρίες του, βασανιστεί και υποστεί εξευτελιστική συμπεριφορά.


Όταν επέστρεψε στη Βρετανία το 2004 από το Γκουαντάναμο υποβλήθηκε σε σύντομη ανάκριση από τη βρετανική αστυνομία και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Χάριθ ταξίδεψε στη συνέχεια στην Τουρκία, από όπου πέρασε στο έδαφος της Συρίας τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται έγγραφα του Ισλαμικού Κράτους.


Την επόμενη χρονιά, η σύζυγός του Σούκι Μπέγκαμ πήγε και αυτή στη Συρία μαζί με τα πέντε τους παιδιά, λέγοντας ότι ήθελε να πείσει τον σύζυγό της να εγκαταλείψει το Ισλαμικό Κράτος. Η ίδια δήλωσε στο Channel 4 ότι αφού βρήκε τον σύζυγό της δεν της επέτρεψαν να εγκαταλείψει την περιοχή που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος και ότι η ίδια είχε καταφέρει να διαφύγει.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Διεθνή / Τι θα συμβεί αν ο Τραμπ απολύσει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Μία ενδεχόμενη απόλυση του Τζερόμ Πάουελ από τον Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «δραματικό σοκ» στις αγορές, να οδηγήσει σε δικαστική διαμάχη και να δοκιμάσει τα όρια της ανεξαρτησίας της Fed
LIFO NEWSROOM
Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM