Βρετανοί μαθητές συνελήφθησαν στο Άουσβιτς

Βρετανοί μαθητές συνελήφθησαν στο Άουσβιτς Facebook Twitter
0

Δύο Βρετανοί έφηβοι συνελήφθησαν από τις πολωνικές αρχές κατά τη διάρκεια επίσκεψής με το σχολείο τους στο Άουσβιτς επειδή φέρονται να έχουν κλέψει προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν στα θύματα του στρατόπεδου εξόντωσης.

Τα δύο δεκαεπτάχρονα αγόρια είναι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου The Perse στο Κέιμπριτζ και οι φύλακες του μουσείου ανακάλυψαν αντικείμενα από την έκθεση στα σακίδιά τους. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη σύλληψη μιλώντας χθες στον Independent: "Είμαστε σε επικοινωνία με τις πολωνικές αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε διπλωματική βοήθεια".

Ο αναπληρωτής επιθεωρητής της τοπικής αστυνομίας, Mariusz Ciarka, δήλωσε στην Gazette της Κρακοβίας ότι τα δύο αγόρια που ανακρίθηκαν με τη βοήθεια μεταφραστών, επιμένουν για την αθωότητά τους καθώς δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία του παραπτώματος τους, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσουν μέχρι και δέκα χρόνια φυλάκισης για την πράξη τους.

Ανακοίνωση σχετική με το περιστατικό από το σχολείο των παιδιών αναφέρει ότι "επιχείρησαν να κρατήσουν κάποια αντικείμενα ιστορικής σημασίας που βρήκαν στο έδαφος". Ο εκπρόσωπος του σχολείου προσθέτει: "Καταλαβαίνουμε ότι μάζεψαν τα αντικείμενα χωρίς πριν να σκεφτούν τι κάνουν και έχουν ζητήσει συγγνώμη για την παράβαση, εκφράζοντας αληθινή μεταμέλεια για την πράξη τους".

Οι δύο νεαροί παραμένουν υπό επιτήρηση με κατηγορίες για υπεξαίρεση αντικειμένων που αποτελούν κειμήλια σημαντικής πολιτισμικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων εργαλεία κουρέματος, κουμπιά θραύσματα από ποτήρια και ένα κουτάλι. Η επικεφαλής του εκπαιδευτικού ιδρύματος για το Ολοκαύτωμα, Karen Pollock, δήλωσε στον Independent ότι οι πράξεις των αγοριών είναι σοκαριστικές και σημαίνουν τεράστια ασέβεια για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος: "Έχουμε υποχρέωση να εκπαιδεύσουμε τις επόμενες γενιές να αντισταθούν στην άγνοια και το μίσος. Στα 15 χρόνια που έχουμε οργανώσει χιλιάδες επισκέψεις Βρετανών εφήβων στο Άουσβιτς, δεν έχει προκύψει παρόμοιο ζήτημα".

Το Άουσβιτς ήταν από τα πρώτα και μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά το τέλος του πολέμου, το στρατόπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο μνήμης και μουσείο, το οποίο κατά την περσινή χρονιά επισκέφθηκαν 1.400.000 άνθρωποι.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ