Δεκαοχτώ άτομα καταδικάστηκαν για την κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών και νεαρών γυναικών στο Νιούκαστλ της Βρετανίας, ύστερα από μία σειρά δικών. Οι δράστες έδιναν ναρκωτικά και αλκοόλ σε κορίτσια ηλικίας ακόμα και 14 ετών, και στη συνέχεια τα υποχρέωναν σε σεξουαλικές πράξεις.

 

Στις τέσσερις δίκες που ολοκληρώθηκαν, οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά 26, οι περισσότεροι ασιατικής καταγωγής, και αντιμετώπιζαν περισσότερες από 100 κατηγορίες. Οι 17 άνδρες και μία γυναίκα καταδικάστηκαν για κατηγορίες βιασμού, προμήθειας ναρκωτικών και εκπόρνευσης. Από τους 26, τρία άτομα έχουν φυλακιστεί και στους υπόλοιπους θα επιβληθούν ποινές τον επόμενο μήνα.

 

Στις τέσσερις δίκες κατέθεσαν 20 νεαρές κοπέλες, που έδωσαν στοιχεία για τη δράση της σπείρας το διάστημα 2011 - 2014.

 

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, τα θύματα παρασύρονταν από τους δράστες σε πάρτι, με την υπόσχεση πως θα τους έδιναν αλκοόλ και ναρκωτικά. Οι εισαγγελείς τόνισαν πως έγιναν «τα ευάλωτα θύματα μιας οργανωμένης, κυνικής και συστηματικής οργάνωσης και περνούσαν από τον έναν δράστη στον άλλο».

 

Στα πάρτι, που πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένα κτίρια, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ήταν άφθονα, ενώ στη συνέχεια τα κορίτσια εξαναγκάζονταν σε σεξουαλικές πράξεις. Ένα κορίτσι είπε πως το βίασαν τρεις φορές. Κάποιες από τις κοπέλες ήταν «πολύ μεθυσμένες» για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, άλλες φέρεται να εθίστηκαν και να προχωρούσαν σε σεξουαλικές πράξεις ως αντάλλαγμα για ναρκωτικά.

 

Ένα από τα θύματα δήλωσε ότι είχε πάει σε περίπου 60 πάρτι και ένα άλλο είπε ότι πήγε σε μια διεύθυνση όπου υπήρχαν δύο μεγαλύτεροι άνδρες και μια γυναίκα, που έδειχνε «έντρομη και φοβισμένη, σαν σκλάβα». «Μας είπαν τι θα έκανε γι' αυτούς για χρήματα και ναρκωτικά, αλλιώς θα ξυλοκοπούνταν».

 

Η αστυνομική επιχείρηση για την υπόθεση συνεχίζεται και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 461 συλλήψεις και έχουν ταυτοποιηθεί 278 θύματα. Λόγω του μεγέθους της υπόθεσης, χωρίστηκε σε υπομέρους επιχειρήσεις μία εκ των οποίων κατέληξε στις τέσσερις δίκες. Η πρώτη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 και η τέταρτη μόλις ολοκληρώθηκε, αίροντας έτσι τους περιορισμούς για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

 

Οι δράστες που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη ήταν καταγωγής από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία, κατά βάση γεννημένοι στη Βρετανία και οι περισσότεροι έμεναν στο Νιούκαστλ.

 

Πάντως έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η αποκάλυψη ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης η αστυνομία πλήρωσε 10.000 λίρες σε καταδικασθέντα παιδεραστή για να λειτουργήσει ως πληροφοριοδότης.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr