Βρετανία: Facebook και eBay καλούνται να πάρουν μέτρα για τις ψευδείς κριτικές προϊόντων

Βρετανία: Facebook και eBay καλούνται να πάρουν μέτρα για τις ψευδείς κριτικές προϊόντων Facebook Twitter
0

Το Facebook και το eBay έλαβαν εντολή από την αρμόδια βρετανική αρχή να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τις ψευδείς διαδικτυακές κριτικές που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από εταιρείες για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές. 

Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών( CMA- το αντίστοιχο της επιτροπής ανταγωνισμού) ανακοίνωσε πως βρήκε «ανησυχητικά στοιχεία» που αποδεικνύουν πως αναπτύσσεται μια αγορά για ψεύτικες και παραπλανητικές κριτικές και αξιολογήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες. 

Η CMA λέει πως τους τελευταίους 8 μήνες έχει αποκαλύψει στο eBay πάνω από 100 εταιρείες που πουλούν ψεύτικες διαδικτυακές κριτικές. Επίσης η ρυθμιστική αρχή λέει πως έχει ταυτοποιήσει 26 group στο Facebook που αναζητούν συνεργάτες για να γράφουν ψεύτικες κριτικές σε δημοφιλείς ιστοσελίδες που πουλούν προϊόντα ή είναι αναγνωρισμένες ως site όπου μπορεί να βρει κανείς μια αξιόπιστη κριτική για ένα προϊόν. 

Το να έχει κανείς καλές θετικές διαδικτυακές κριτικές μπορεί να δώσουν μεγάλη ώθηση σε μια επιχείρηση και πολλές εταιρίες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να βελτιώσουν την διαδικτυακή εικόνα τους. 

O Andrea Coscelli, o επικεφαλής της CMA, δήλωσε πως δεν πιστεύει πως το Facebook ή το eBay σκοπίμως επιτρέπουν αυτό το υλικό να εμφανίζεται στις σελίδες τους,  όμως παράλληλα προειδοποίησε πως οι εταιρείες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν το φαινόμενο. 

«Πολλοί από εμάς βασιζόμαστε στις κριτικές όταν ψωνίζουμε στο Ίντερνετ προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα αγοράσουμε. Είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές πως όσα διαβάζουν είναι αυθεντικά και όχι πως κάποιος πληρώθηκε να τα γράψει», δήλωσε και πρόσθεσε πως «οι ψεύτικες κριτικές μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να πληρώσουν για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που δεν είναι κατάλληλη για αυτούς. Επίσης είναι άδικες για όσες εταιρείες κινούνται τηρώντας τους κανόνες». 

"

Και στις δύο εταιρείες δόθηκε εντολή να κάνουν επείγουσα έρευνα στις ιστοσελίδες τους. Υπολογίζεται πως πάνω από τα 3/4 των χρηστών του Διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύονται πρώτα κριτικές πριν αγοράσουν κάτι.

Πέρα από την ηθική παράμετρο του ζητήματος οι ψεύτικες κριτικές είναι και παράνομες βάσει του βρετανικού νόμου προστασίας του καταναλωτή. Το Facebook ενημέρωσε ήδη την CMA πως τα περισσότερα από τα 26 group έχουν αφαιρεθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM