Βρετανία: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις που προβάλλουν σεξιστικά στερεότυπα

Βρετανία: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις που προβάλλουν σεξιστικά στερεότυπα Facebook Twitter
1

Σε ισχύ τίθεται ρύθμιση στη Μεγάλη Βρετανία η οποία απαγορεύει τα διαφημιστικά μηνύματα που περιέχουν «επιβλαβή σεξιστικά στερεότυπα». 

Η απαγόρευση περιλαμβάνει σενάρια διαφημιστικών μηνυμάτων όπως πχ. μια γυναίκα που δυσκολεύεται να παρκάρει ή ένας άνδρας που κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού και σηκώνει τα πόδια του για να καθαρίσει η σύζυγος του, 

Η βρετανική υπηρεσία που επιβλέπει τον διαφημιστικό τομέα αποφάσισε την καθιέρωση της απαγόρευσης επειδή στο παρελθόν είχε καταγράψει περιπτώσεις διαφημιστικών μηνυμάτων που ουσιαστικά «περιόριζαν τις προοπτικές των ανθρώπων». Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως είναι ευχαριστημένη από το πως αντέδρασαν οι διαφημιστικές εταιρείες στην καθιέρωση του μέτρου. 

 Ο νέος κανονισμός έρχεται σαν συνέχεια της έκθεσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας (ASA) η οποία αφορούσε τα σεξιστικά στερεότυπα σε διαφημιστικά μηνύματα, τόσο σε τηλεόραση και ραδιόφωνο όσο και στα social media. Η έκθεση επισημαίνει πως η ASA βρήκε στοιχεία που δείχνουν πως τα στερεότυπα «περιορίζουν τις επιλογές, τις προσδοκίες και τις ευκαιρίες για παιδιά και νέους ανθρώπους» και πως «οι προκαταλήψεις ενισχύονται από τα σεξιστικά στερεότυπα στι διαφήμιση». 

Τμήμα της έρευνας που έγινε για την έκθεση ήταν η προβολή σε πολίτες ενός διαφημιστικού σποτ. Το σποτ, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το 2017,  διαφήμιζε βρεφικό γάλα. Στο σποτ ένα κορίτσι κατέληγε ως ενήλικη να γίνει μπαλαρίνα, ενώ τα αγόρια του σποτ σταδιοδρομούσαν ως μηχανικοί και ορειβάτες. Η ASA αναφέρει στην έκθεση πως αρκετοί από τους γονείς που είδαν το σποτ επεσήμαναν τις σεξιστικές προκαταλήψεις που υπήρχαν για τα μελλοντικά επαγγέλματα των απιδιών.

Την εποχή που το διαφημιστικό σποτ είχε μεταδοθεί στην τηλεόραση είχε πρκαλέσει αντιδράσεις, όμως η υπηρεσία δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη έρευνα καθώς δεν παραβίαζε κάποιον κανονισμό. Αντίστοιχα σποτ όμως φαίνεται πως δεν θα μπορούν να μεταδοθούν με βάση τους νέους κανόνες. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ