Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποκλείει τις τρανς από τον νομικό ορισμό της «γυναίκας»

Το Ανώτατο Δικαστήριο Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείει τις τρανς από τον νομικό ορισμό της «γυναίκας» Facebook Twitter
Φωτ.: supremecourt.uk
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποκλείει τις τρανς από τον νομικό ορισμό της «γυναίκας», σε νομοθεσία για την ισότητα και αναφέρεται αποκλειστικά σε «βιολογική γυναίκα και βιολογικό φύλο».

Η υπόθεση αφορούσε τη νομική προστασία των τρανς γυναικών με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου (GRC) βάσει του Νόμου για την Ισότητα του 2010. Το δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι οι τρανς γυναίκες, ακόμη και με GRC, δεν περιλαμβάνονται στον ορισμό της «γυναίκας» που προστατεύεται από τον συγκεκριμένο νόμο.

Το 2018, μια ομάδα εκστρατείας, η For Women Scotland (FWS), προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα αυτά θα πρέπει να ισχύουν μόνο με βάση το βιολογικό φύλο ενός ατόμου.

Για την κυβέρνηση της Σκωτίας, μια τρανς γυναίκα με GRC αναγνωρίζεται νομικά ως γυναίκα και επομένως πρέπει να απολαμβάνει τις ίδιες νομικές προστασίες.

«Οι όροι γυναίκες και φύλο στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε μια βιολογική γυναίκα και ένα βιολογικό φύλο, αλλά συμβουλεύουμε να μην ερμηνευτεί αυτή η απόφαση, ως θρίαμβος για μια ή περισσότερες ομάδες στην κοινωνία μας εις βάρος μιας άλλης - δεν είναι», δήλωσε ο Patrick Hodge, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ομόφωνη απόφαση αυτού του δικαστηρίου είναι ότι οι όροι "γυναίκα" και "φύλο" στον νόμο περί ισότητας του 2010 αναφέρονται σε βιολογικές γυναίκες και βιολογικό φύλο» και είπε ότι η απόφαση «δεν οδηγεί σε μειονεκτική θέση τα τρανς άτομα» επειδή έχουν προστασία βάσει των υφιστάμενων νόμων κατά των διακρίσεων και της ισότητας.

Έτσι, το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της ομάδας FWS σχετικά με το αν οι τρανς γυναίκες αντιμετωπίζονται και από τον νόμο.

Η απόφαση αυτή  αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και να οξύνει τις ήδη έντονες και πολωτικές συζητήσεις γύρω από τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται ο νόμος στους χώρους για μεμονωμένα φύλα, τις αξιώσεις ίσων αμοιβών και τις πολιτικές μητρότητας, καθώς και σε ορισμένα από τα δικαιώματα που έχουν τα τρανς άτομα στη Βρετανία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των τρανς, όπως η Stonewall και η Επιτροπή Ισοτήτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC), εξέφρασαν την ανησυχία, ότι κινδυνεύει να περιορίσει την πρόσβαση των τρανς ατόμων σε χώρους και υπηρεσίες που αφορούν μόνο το φύλο, όπως καταφύγια για γυναίκες ή αποδυτήρια, από τα οποία ενδέχεται να αποκλειστούν νομικά.
 

Με πληροφορίες από CNN, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπορικό δυστύχημα στην Ουάσινγκτον: Influencer κατηγόρησε τρανς πιλότο για τη συντριβή

Διεθνή / Ουάσινγκτον: Τρανς πιλότος μηνύει influencer που την κατηγόρησε για το αεροπορικό δυστύχημα

Η τρανς πιλότος κατέθεσε αγωγή δυσφήμισης εναντίον του influencer, καθώς ισχυρίστηκε στα social media ότι εκείνη πετούσε το στρατιωτικό ελικόπτερο τον Ιανουάριο, σκοτώνοντας 67 ανθρώπους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ