Βραζιλία: Φωτιά στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη – «Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε»

Βραζιλία: Φωτιά στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη – «Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε» Facebook Twitter
0

Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, ο Αμαζόνιος, καταστρέφεται τις τελευταίες εβδομάδες από σφοδρές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν ξεσπάσει λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

«Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε», λέει η Ταγιάν Μοράες, κάτοικος του Πόρτο Βέλιο, μιας πόλης στη βραζιλιάνικη Αμαζονία που έχει καλυφθεί από ένα πυκνό νέφος καπνού. «Ο καπνός μας καταστρέφει τη μύτη… Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και να χρησιμοποιούμε συσκευές καθαρισμού του αέρα», αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο η 30χρονη δασκάλα.

Το Πόρτο Βέλιο, πρωτεύουσα της πολιτείας Ροντόνια στη βορειοδυτική Βραζιλία, είχε την Τρίτη τη χειρότερη ποιότητα αέρα μεταξύ των μεγάλων πόλεων της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανεξάρτητου οργανισμού IQAir. Στην πόλη αυτή των 460.000 κατοίκων, το επίπεδο των λεπτών σωματιδίων (PM2,5) έφτασε τα 56,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή 11 φορές πάνω από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στις 14 Αυγούστου, η συγκέντρωση αυτή είχε φτάσει τα 246,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, επίπεδο που θεωρείται «επικίνδυνο» και είναι το ανώτατο που ορίζεται από τον IQAir, ο οποίος εδρεύει στην Ελβετία.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έχει σκοτεινιάσει τον ουρανό του Πόρτο Βέλιο, δίνοντας στην πόλη την όψη πυκνής ομίχλης. Συχνά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μακρινά κτίρια που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απόλυτα ορατά.

«Είναι τρομερό, ξύπνησα στη μέση της νύχτας και τα μάτια μου έτσουζαν από τον καπνό που έμπαινε στο σπίτι», αναφέρει ο 62χρονος συνταξιούχος Κάρλος Φερνάντες. Ο ίδιος επιβεβαιώνει πως φέτος το Πόρτο Βέλιο αντιμετωπίζει «το χειρότερο επεισόδιο καπνού» στην ιστορία του, αποδίδοντας την κατάσταση στις πυρκαγιές που ξεσπούν στις αγροτικές περιοχές, όπου οι κτηνοτρόφοι βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν τα βοσκοτόπια.

Η κυβέρνηση της πολιτείας έχει ξεκινήσει εκστρατεία μέσω του διαδικτύου, καλώντας τους πολίτες να καταγγείλουν τις παράνομες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών INPE, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 19 ετών για την πολιτεία Ροντόνια, με 1.618 εστίες πυρκαγιάς. Η κατάσταση χειροτερεύει, καθώς από την 1η έως τις 19 Αυγούστου έχουν ήδη καταγραφεί 2.114 πυρκαγιές.

Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 19 Αυγούστου, οι πυρκαγιές στην Αμαζονία της Βραζιλίας αυξήθηκαν κατά 87% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με την περιοχή να πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία.

Πόλεις όπως η Μανάους, η μεγαλύτερη μητρόπολη της Αμαζονίας, υποφέρουν επίσης από τον καπνό, με τις υγειονομικές αρχές να συνιστούν τη χρήση μάσκας στους πολίτες όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Οι Αρχές της Ροντόνια αναφέρουν ότι ο καπνός που έχει καλύψει την πρωτεύουσα προέρχεται και από πυρκαγιές στη Βολιβία και στη γειτονική πολιτεία Αμαζόνας.

 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM