Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου βγαίνει από το δάσος για να βρει τροφή

Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου αναζητά τροφή στα όρια του δάσους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Survival International
0

Μέλη της φυλής Mashco Piro απεικονίζονται να βγαίνουν από την απομακρυσμένη περιοχή όπου ζουν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στο Περού για να αναζητήσουν τροφή.

Το γεγονός καταγράφηκε σε βίντεο και αποτελεί σπάνιο υλικό από τη φυλή αυτή που ζει απομονωμένη στο τροπικό δάσος. Τα μέλη της φυλή όμως φαίνεται πως αντιμετωπίζουν «ανθρωπιστική καταστροφή» καθώς υλοτόμοι εισβάλλουν στην επικράτειά τους, όπως προειδοποίησε το Survival International, μια βρετανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, η φυλή αυτόχθονων Mashco Piro τις τελευταίες εβδομάδες βγαίνει από το τροπικό δάσος στο απομακρυσμένο μέρος του Περουβιανού Αμαζονίου σε αναζήτηση τροφής. Το Survival International είπε ότι οι εικόνες υπογραμμίζουν την ανάγκη να απομακρυνθούν οι υλοτόμοι που σύντομα θα αρχίσουν να εργάζονται στην επικράτεια της φυλής, λίγα μίλια από το σημείο που τραβήχτηκαν το βίντεο και οι φωτογραφίες.

Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου αναζητά τροφή στα όρια του δάσους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Survival International

Αρκετές εταιρείες υλοτομίας διατηρούν εγκαταστάσεις ξυλείας εντός της επικράτειας, ενώ περισσότεροι από 50 άνθρωποι της φυλής Mashco Piro εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες κοντά στο χωριό Monte Salvado. Η φυλή Mashco Piro, που ζει ανάμεσα σε δύο φυσικά καταφύγια στο Madre de Dios, σπάνια εμφανίζεται σε τέτοιες περιοχές και επικοινωνεί σπάνια με άλλες τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με το Survival International.

Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου αναζητά τροφή στα όρια του δάσους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Survival International

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σκαριά - είναι απολύτως ζωτικής σημασίας οι υλοτόμοι να πεταχτούν έξω και η περιοχή των Mashco Piro και αυτή να προστατευτεί επιτέλους σωστά», δήλωσε η σκηνοθέτις Caroline Pearce.

Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου αναζητά τροφή στα όρια του δάσους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Survival International

Ο Αλφρέντο Βάργκας Πίο, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης FENAMAD, είπε ότι τα εδαφικά δικαιώματα της φυλής πρέπει να προστατεύονται. «Αυτά είναι αδιάψευστα στοιχεία ότι πολλά μέλη της Mashco Piro ζουν σε αυτήν την περιοχή, την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύσει, αλλά στην πραγματικότητα την πούλησε σε εταιρείες υλοτομίας», πρόσθεσε.

Απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου αναζητά τροφή στα όρια του δάσους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Survival International

«Οι εργάτες της υλοτομίας θα μπορούσαν να φέρουν νέες ασθένειες που θα εξαφάνιζαν το Mashco Piro και υπάρχει επίσης κίνδυνος βίας και από τις δύο πλευρές, επομένως είναι πολύ σημαντικό τα εδαφικά δικαιώματα του Mashco Piro να αναγνωρίζονται και να προστατεύονται από το νόμο».

Με πληροφορίες από skynews.com

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ