Βορείως της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές

Βορείως της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα βορείως της Κύπρου κινείται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν». 

Το τέταρτο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας απέπλευσε νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας προ ημερών, σε μια προσπάθεια αιφνιδιασμού των ελληνικών αρχών, όπως εκλαμβάνεται από πολλούς. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, το τουρκικό σκάφος απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku της Τουρκίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεταξύ των νότιων ακτών της Τουρκίας και Κύπρου. 

Βορείως της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Facebook Twitter
Βορείως της Κύπρου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» - Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές Facebook Twitter

Όπως είχε προαναγγείλει στις 26 Ιουλίου ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα αναχωρούσε από το λιμάνι της Μερσίνης στις 9 Αυγούστου, παρουσία του Τούρκου προέδρου, κάτι που τελικά έγινε πολύ νωρίτερα.

Προ ημερών, ο ηγέτης των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ είχε ποστάρει φωτογραφία του μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο, γράφοντας πως «στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Το τέταρτο γεωτρύπανο, 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Διεθνή / Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Nan Goldin στην 1η θέση της φετινής λίστας Art Review Power 100

Η λίστα για πρώτη φορά κυριαρχείται από καλλιτέχνες οι οποίοι δεν δημιουργούν απλώς έργα για μουσεία και γκαλερί αλλά χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για να υπερασπιστούν και να επιφέρουν ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ