Βόρεια Κορέα - ΗΠΑ: Συνομιλίες για τα πυρηνικά σε απομονωμένο χώρο στη Στοκχόλμη

Βόρεια Κορέα - ΗΠΑ: Συνομιλίες για τα πυρηνικά σε απομονωμένο χώρο στη Στοκχόλμη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας έφθασαν σήμερα σε ένα απομονωμένο συνεδριακό κέντρο στα προάστια της Στοκχόλμης για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τα πυρηνικά σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Η συνάντηση θα είναι η πρώτη επίσημη σε επίπεδο εργασίας από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν τον Ιούνιο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, που είχαν παγώσει έπειτα από την αποτυχημένη σύνοδο στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο κτιριακό συγκρότημα που βλέπει την Βαλτική, στο νησί Λιντίνγκο, όπου οι αντιπροσωπείες υπό τον ειδικό επιτετραμμένο της Ουάσινγκτον για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν και τον Βορειοκορεάτη Κιμ Μιόνγκ Γκιλ θα συναντηθούν.

Δύο οχηματοπομπές εισήλθαν στο απομονωμένο κέντρο νωρίς σήμερα το πρωί και ένας αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι μια από αυτές μετέφερε τους βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Η άλλη περιελάμβανε αυτοκίνητα που χρησιμοποίησε ο Μπίγκαν κατά τη χθεσινή του συνάντηση με σουηδούς αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών. Η αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις που της απαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, έφθασε στη Σουηδία την Πέμπτη μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 Οκτωβρίου.

Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού ΥΠΕΞ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα σχετικά με τις συνομιλίες, αρνήθηκε να σχολιάσει. Αναλυτές έχουν ανακοινώσει ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν περισσότερα κίνητρα για την επίτευξη συμφωνίας παρότι δεν είναι σαφές αν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος έπειτα από μήνες έντασης και αδιεξόδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM