«Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτό τον τρόμο»- Η Ολένα Ζελένσκα ζήτησε όπλα, μιλώντας στο Κογκρέσο

«Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτό τον τρόμο»- Η Ολένα Ζελένσκα ζήτησε όπλα, μιλώντας στο Κογκρέσο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, έκανε έκκληση στους Αμερικανούς πολιτικούς0 να παράσχουν μεγαλύτερη βοήθεια στη χώρα της, αποκαλώντας «Αγώνες Πείνας της Ρωσίας» τον πόλεμο που συμπληρώνει πέντε μήνες. 

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στο Κογκρέσο, που διήρκεσε 15 λεπτά, η σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση εκ μέρους των νεκρών αλλά και των ζωντανών πολιτών της Ουκρανίας. 

Ενώ μιλούσε, προβάλλονταν βίντεο με παιδιά, τα οποία είπε ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, μεταξύ άλλων ένα αγόρι τριών ετών, που τώρα μαθαίνει να χρησιμοποιεί προσθετικά άκρα. «Πόσα παιδιά σαν αυτό υπάρχουν στην Ουκρανία; Πόσες οικογένειες όπως αυτή είναι ακόμη διαλυμένες από τον πόλεμο; Αυτοί είναι οι Αγώνες Πείνας της Ρωσίας», τόνισε. 

«Σας ζητώ όπλα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε πόλεμο στα εδάφη κάποιου άλλου, αλλά για να προστατεύσουμε το σπίτι μας και το δικαίωμα να ξυπνάμε ζωντανοί σε αυτό το σπίτι», υπογράμμισε. «Έχω ζητήσει για συστήματα αεράμυνας, προκειμένου οι ρουκέτες να μην σκοτώνουν παιδιά στα καροτσάκια τους, έτσι ώστε να μην καταστρέφουν τα σπίτια παιδιών και να μην σκοτώνουν ολόκληρες οικογένειες», συμπλήρωσε. 

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ο τρόμος συνεχίζεται και κάνω έκκληση σε όλους σας, εκ μέρους εκείνων που έχουν σκοτωθεί, εκ μέρους των ανθρώπων που έχασαν τα πόδια και τα χέρια τους, εκ μέρους εκείνων που είναι ακόμη ζωντανοί και καλά και εκείνων που περιμένουν να γυρίσουν οι συγγενείς τους από το μέτωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η Ζελένσκα κατέληξε συγκρίνοντας τη ρωσική εισβολή με την τρομοκρατία. «Η Αμερική δυστυχώς έχει τη δική της εμπειρία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πάντα επιδιώκει να νικήσει την τρομοκρατία. Η απάντηση είναι εδώ, στην Ουάσινγκτον. Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτό τον τρόμο σε βάρος των Ουκρανών και αυτή θα είναι η κοινή μεγάλη νίκη μας, στο όνομα της ζωής, της ελευθερίας και της επιδίωξης της ευτυχίας για κάθε άνθρωπο, κάθε οικογένεια», τόνισε. 

«Αυτό ζητώ και αυτό ζητά ο σύζυγός μου, όχι ως προεδρικό ζεύγος, αλλά ως γονείς και παιδιά των γονιών τους. Γιατί θέλουμε κάθε πατέρας και κάθε μητέρα να μπορεί να πει στο παιδί του “πήγαινε κοιμήσου ήσυχος, δεν θα γίνουν άλλες αεροπορικές επιδρομές, ή πυραυλικές επιθέσεις”. Είναι υπερβολικό να θέλουμε κάτι τέτοιο;», είπε και χειροκροτήθηκε. 

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει βοήθεια ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος, συμπεριλαμβανομένων 2,2 δισεκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα. Τα μέλη του Κογκρέσου εμφανίστηκαν έτοιμα να εγκρίνουν νέα βοήθεια. 

«Δεν ζητούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ζητούν αμερικανικά όπλα και πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα για άλλο ένα πακέτο βοήθειας για το 2023, με την παροχή προηγμένων όπλων και οικονομικής ενίσχυσης, για να συνεχίσουν τη μάχη», είπε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μετά την ομιλία της Ολένα Ζελένσκα. 

«Είδαμε μια ανθρώπινη τραγωδία μπροστά στα μάτια μας. Αθώους ανθρώπους να δολοφονούνται. Γιατί; Διότι είναι Ουκρανοί. Αυτό είναι γενοκτονία. Αυτό συνέβη στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Και πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM