Bloomberg: Οι ΗΠΑ κατέληξαν στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν στην Τουρκία για τους S-400

Bloomberg: Οι ΗΠΑ κατέληξαν στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν στην Τουρκία για τους S-400 Facebook Twitter
ΕPA
0

Τα στελέχη του Ντόναλντ Τραμπ έχουν καταλήξει στις κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την παραλαβή των S-400, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της Ουάσινγκτον, οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή τρία πρώτα φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ένα νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έφτασε χθες Σάββατο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων, εκπονημένες για να επιφέρουν διαφόρων κλίμακας ποινές. Αυτές οι δέσμες μέτρων εκπορεύονται από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - CAATSA). Οι πηγές δεν διευκρίνισαν στο Bloomberg ποιο πακέτο κυρώσεων έχει επιλεγεί. Η επιβολή αυτών χρειάζεται την έγκριση του Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσινκγτον είναι τα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιμένει να περάσει η Δευτέρα, επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία για να αποφευχθεί μια νέα τροφοδότηση των θεωριών - που διατυπώνονται κυρίως από πιστούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόντουσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Αυτό απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι παραδόσεις των S-400 από την Τουρκία κατέστησαν σχεδόν βέβαιο ότι η Άγκυρα θα υπαχθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο Τραμπ πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από 12 διαφορετικές κυρώσεις, από τις πιο ήπιες έως τις πιο σκληρές, σύμφωνα με την CAATSA, μόλις πιστοποιήθηκε η παράδοση. Ένα άτομο με γνώση των διαβουλεύσεων είπε και αυτός ότι η Ουάσινγκτον ζυγίζει πότε θα ανακοινώσει την επιβολή των μέτρων ενάντια στην Τουρκία. Η Ουάσινγκτον είναι επιφυλακτική να ανακοινώσει τις κυρώσεις κοντά στην επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Εμμένουν στις θέσεις τους Άγκυρα και Ουάσινγκτον

Την Παρασκευή, πρώτη μέρα παραλαβής από την Άγκυρα των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα μαχητικά F-35 και τους S-400.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της, ενώ η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Τουρκία για τη συνέχιση συζήτησης του θέματος. Με την παράδοση την Παρασκευή των πρώτων φορτίων με εξοπλισμό των S-400, τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

«Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρο της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Sputnik

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM