Σε συμφωνία ήρθαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

 

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη της Ένωσης συμφώνησαν ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 

Μετά από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου, ενισχύοντας τη διατύπωση με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα.

 

Ενώ μέχρι χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών». Με αυτή τη φράση αφαιρείται η αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.

 

Επιπλέον τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι κυρώσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων τη Δευτέρα.