Βιώσιμο, ασφαλή και καθαρό τουρισμό μετά την πανδημία ζητούν οι ευρωβουλευτές

tourism Facebook Twitter
Pixabay
0

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη μετάβασης προς έναν πιο βιώσιμο, ασφαλή και καθαρό τουρισμό, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση που θα ψηφιστεί στις 25 Μαρτίου.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Απασχολεί περίπου 27 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύει το 10% του ενωσιακού ΑΕΠ. Έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν σήμερα στην ΕΕ. Η Ευρώπη, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, δέχτηκε 66 % λιγότερους διεθνείς τουρίστες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και 97 % λιγότερους το δεύτερο εξάμηνο.


Αναγκαία μια νέα στρατηγική για τον τουρισμό στην Ευρώπη
 

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν τη θέσπιση μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μετάβαση σε έναν πιο βιώσιμο, καθαρό και ασφαλή τουρισμό και την ενίσχυσή του μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της θεσμοθέτησης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού.


«Με την καλοκαιρινή περίοδο να πλησιάζει, θέλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να θεσπίσουμε συντονισμένα και εναρμονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πρωτόκολλο όσον αφορά τα τεστ πριν από την αναχώρηση και η σφραγίδα της ΕΕ για την πιστοποίηση της υγιεινής ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες», δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης, Κλαούντια Μοντέϊρου ντε Αγκιάρ (ΕΛΚ, Πορτογαλία).


Παροχή οικονομικής στήριξης


Η συνεχής βραχυπρόθεσμη οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη για την επιβίωση του τομέα, υπογραμμίζει η έκθεση, καλώντας τις χώρες της ΕΕ να συμπεριλάβουν τα ταξίδια και τον τουρισμό στα σχέδια ανάκαμψής τους από την πανδημία του κορονοϊού. Προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον συνολικό εκσυγχρονισμό του τομέα, ενθαρρύνοντάς τα να θεσπίσουν προσωρινά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για τις ταξιδιωτικές και τουριστικές υπηρεσίες.
 

Κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού


Προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιαμού ως εναλλακτική λύση αντί των τεστ PCR και των απαιτήσεων καραντίνας, μόλις τα εμβόλια καταστούν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό. Η καραντίνα πρέπει να παραμείνει έσχατο μέσο, τονίζει η έκθεση.


Στις 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού σύμφωνα με την υπόδειξη της έκθεσης.


Καθιστώντας πιο βιώσιμο τον τουρισμό


Σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία έχει προκαλέσει μια αλλαγή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, καθώς έχουν στραφεί σε πιο οικολογικές εναλλακτικές που βρίσκονται κοντά στη φύση.


Οι ευρωβουλευτές καλούν δε την Επιτροπή να αναπτύξει σύντομα έναν χάρτη πορείας για τον βιώσιμο τουρισμό με στόχο τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα.


Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον προτάσεις: i] μια σφραγίδα της ΕΕ για την πιστοποίηση της υγιεινής, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τα ελάχιστα πρότυπα υγιεινής για την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού της νόσου COVID-19 για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον τομέα του τουρισμού και ii] ένας νέος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τουρισμού. 
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM