«Βιασμοί της Μαζάν» στη Γαλλία: Η συγκλονιστική κατάθεση του αστυνομικού που ήταν επικεφαλής της έρευνας

«Βιασμοί της Μαζάν» στη Γαλλία: Η συγκλονιστική κατάθεση του αστυνομικού που ήταν επικεφαλής της έρευνας Facebook Twitter
0

Με την κατάθεση του Ζερεμί Μπος Πλατιέρ, πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας στην Αβινιόν, συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης, που έχει συγκλονίσει την Γαλλία και έγινε γνωστή ως «βιασμοί της Μαζάν».

Στη δίκη που ξεκίνησε την Δευτέρα 2|9 και θα διαρκέσει επί τέσσερις μήνες δικάζονται 51 άνδρες, διαφορετικών επαγγελμάτων και ηλικιών αλλά και άγνωστοι μεταξύ τους για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό επί 10 χρόνια. Ιθύνων νους των βιασμών ήταν ο σύζυγος του θύματος, ο 71χρονος σήμερα Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος στρατολογούσε τους βιαστές της Ζιζέλ από πλατφόρμα γνωριμιών στο διαδίκτυο. Ο Πελικό, που είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος, νάρκωνε το θύμα με υπνωτικά χάπια και βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς αλλά βίαζε και ο ίδιος την σύζυγό του.

Σήμερα γύρω στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) προσήλθε στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν για να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της πόλης, Ζερεμί Μπος Πλατιέρ. Ο Πλατιέρ, που τώρα υπηρετεί ως διευθυντής της Εθνικής Αστυνομίας στο νομό Ωτ-Αλπ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, ως επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας στην Αβινιόν ήταν ο κύριος επικεφαλής της έρευνας για τους βιασμούς της Μαζάν. 

Η υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη Γαλλία είναι γνωστή στον γαλλικό Τύπο ως «οι βιασμοί της Μαζάν» από το όνομα του μικρού χωριού στο νομό Βωκλύζ της νότιας Γαλλίας, με πρωτεύουσα την Αβινιόν. Στο Μαζάν είχαν επιλέξει να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ο 71χρονος σήμερα Πελικό και η σύζυγός του, Ζιζέλ. Το ζευγάρι ζούσε σε βίλα με πισίνα και κάθε βράδυ ο σύζυγος έτριβε κρυφά στο δείπνο της γυναίκας του χάπια ύπνου και φάρμακα κατά του άγχους, ώστε να μην έχει τις αισθήσεις της και να μπορεί να την βιάζει τόσο ο ίδιος, όσο και οι «συνεργοί» του.

Στην κατάθεσή του ο Πλατιέρ εξήγησε πώς μια συνηθισμένη έρευνα πήρε ασυνήθιστη τροπή μετά την ανακάλυψη χιλιάδων βίντεο και φωτογραφιών από τους βιασμούς του θύματος σε έναν σκληρό εξωτερικό δίσκο. Η έρευνα της αστυνομίας, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ένας άνδρας ασφαλείας σε σούπερ μάρκετ της περιοχής Καρπαντρά στο Βωκλύζ εντόπισε τον Πελικό να βιντεοσκοπεί με το κινητό του τηλέφωνο κάτω από φούστες πελατισσών.

«Βιασμοί της Μαζάν» στη Γαλλία: Η συγκλονιστική κατάθεση του αστυνομικού που ήταν επικεφαλής της έρευνας Facebook Twitter
Η Ζιζέλ Πελικό με τα παιδιά της στη δίκη

Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρεια και τους 92 βιασμούς του θύματος από 50 άγνωστους άνδρες

Η αστυνομία ερεύνησε την κατοικία του δράστη και ανακάλυψε χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο, στα οποία απεικονίζεται η σύζυγός του αναίσθητη να βιάζεται από αγνώστους. Η αστυνομία εκτιμά πως μεταξύ του 2011 και του 2020 η άτυχη γυναίκα βιάστηκε συνολικά 92 φορές από 50 άγνωστους άνδρες. Αυτοί οι άνδρες ηλικίας από 26 μέχρι 74 ετών διώκονται για βιασμό και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 έτη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των βιαστών της Ζιζέλ διήρκεσαν δύο χρόνια. Εντοπίστηκαν συνολικά 83 άνδρες ενώ 53 αναγνωρίστηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Πλατιέρ, οι συζητήσεις μεταξύ του συζύγου Ντομινίκ Πελικό και των βιαστών της Ζιζέλ μέσω Skype ή στην πλατφόρμα γνωριμιών coco.gg, ήταν πολύ σαφείς. Ο σύζυγος εξηγούσε στους άνδρες που είχε «στρατολογήσει» ότι η Ζιζέλ θα είναι αναίσθητη και θα μπορούσαν να την βιάσουν ενώ έκανε αναφορά και στα υπνωτικά χάπια. Ο επικεφαλής της έρευνας κατέθεσε πως 
είχε δώσει οδηγίες στους βιαστές της συζύγου του να μην κάνουν θόρυβο, να γδύνονται στην κουζίνα, να μην φοράνε άρωμα και να μην μυρίζουν καπνό, ώστε να μην αφήσουν ίχνη πίσω τους και κινήσουν υποψίες.

Όπως εξήγησε στο δικαστήριο ο Πλατιέρ, την ώρα των βιασμών το δωμάτιο είχε θέρμανση και ο Πελικό είχε ζητήσει από τους άγνωστες άνδρες να ζεστάνουν τα χέρια τους στα καλοριφέρ, ώστε να μην είναι κρύα όταν αγγίξουν το σώμα της συζύγου του. Όλα αυτά τα ζητούσε από τους βιαστές της Ζιζέλ για να παρατείνει την διάρκεια του ύπνου της. Ο πρώην επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της Αβινιόν περιέγραψε στο δικαστήριο και τους 92 βιασμούς του θύματος από τους 50 κατηγορούμενους. Η κατάθεση για την περιγραφή κάθε βιασμού με βάση τα βίντεο είχε διάρκεια 5 με 10 λεπτά και ήταν λεπτομερής.

Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει την κατάθεση του Πλατιέρ συγκλονιστική για όλη την αίθουσα. Στο δικαστήριο την ώρα της κατάθεσης ήταν παρόντα μέλη της οικογένειας Περικό καθώς και το θύμα, που παρά την συμβουλή των δικηγόρων της να μην παραστεί στη δίκη, επέλεξε να δώσει το παρών στην δικαστική αίθουσα. «Η Ζιζέλ δεν πτοείται παρά την φρίκη των γεγονότων που περιγράφονται», αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υπόθεση βιασμού που συγκλονίζει τη Γαλλία: Ένα θύμα και 51 κατηγορούμενοι σε μια δίκη διάρκειας 4 μηνών

Διεθνή / Η υπόθεση βιασμού που συγκλονίζει τη Γαλλία: Ένα θύμα και 51 κατηγορούμενοι σε μια δίκη διάρκειας 4 μηνών

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στο ποινικό δικαστήριο της Αβινιόν η δίκη του 70χρονου που επί 10 χρόνια νάρκωνε και βίαζε την σύζυγό του - Παράλληλα, θα δικαστούν και οι 51 άνδρες, που κατηγορούνται για τον βιασμό της ίδιας γυναίκας - Η κόρη του δράστη έγραψε βιβλίο για την νοσηρή υπόθεση βιασμών της μητέρας της
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM