ΤΩΡΑ

Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο για την Άμυνα που προέβλεπε (και) κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο για την Άμυνα που προέβλεπε (και) κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 Facebook Twitter
EPA
0

Την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ για το 2021 εξέφρασε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο άνοιγε μεταξύ άλλων τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Ο αντιρρήσεις του Τραμπ δεν έχουν σχέση με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά με διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις, καθώς και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο νομοσχέδιο για την άμυνα είναι η Κίνα! Θα ασκήσω βέτο», έγραψε στον λογαριασμό του ο Αμερικανός πρόεδρος, που στις 20 Ιανουαρίου θα παραδώσει την εξουσία στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. 

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή, μετά έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αν ο Τραμπ επιμείνει, το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος υποχρεωθεί να υπογράψει το νομοσχέδιο και να επιβάλει κυρώσεις πέντε διαφορετικών ειδών σε βάρος της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί αλλά οι «απροθυμία» του Τραμπ, ανάγκασε τους νομοθέτες να συμπεριλάβουν την πρόβλεψη για κυρώσεις στο νομοσχέδιο NDAA, που αποσκοπεί στο να μην αποσυρθούν αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν.

Την Πέμπτη, συγκλίνουσες πηγές μετέφεραν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400. Οι κυρώσεις αναμένεται να στοχεύσουν την διεύθυνση αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ. 

Ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος διεμύνησε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα «γύριζε εναντίον των ΗΠΑ και θα έβλαπτε τις σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ». «Οι κυρώσεις δεν θα επιτύχουν κανέναν θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα έβλαπταν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.»

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ