Βερολίνο: Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση η παράταση των ερευνών από το Oruc Reis

Βερολίνο: Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση η παράταση των ερευνών από το Oruc Reis Facebook Twitter
EPA
0

Βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση χαρακτήρισε το Βερολίνο την παράταση των ερευνών του Oruc Reis, μετά την επέκταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξψτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Την Κυριακή η Τουρκία αποφάσισε την επέκταση της παράνομης NAVTEX, μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου. Σήμερα, Δευτέρα, η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα επισκεφθεί την Αθήνας και την Άγκυρα, με στόχο να γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης και απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση για το αν το Βερολίνο ανησυχεί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ σοβαρά» υπόψη της τις εντάσεις και «ανησυχεί πολύ» ότι αυτές οι εντάσεις «επιβαρύνουν ήδη τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ. και Τουρκίας και ότι, εάν οι εντάσεις αυξηθούν, μια περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι η το Βερολίνο θεωρεί απαραίτητο να συνομιλεί και να παραμείνει σε συνομιλίες με τις δύο πλευρές. «Πρόκειται για μια περιοχή όπου χρειαζόμαστε σταθερότητα και όχι εντάσεις», είπε και και για αυτό η κυβέρνηση προσπάθησε και θα συνεχίσει να προσπαθεί «να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία και να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα ο ένας με τον άλλον».

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα

Τη Δευτέρα, η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX στην παράταση των ερευνών από το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας δέσμευσε περιοχή εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου, από τις 25 Αυγούστου έως τα μεσάνυχτα της 27ης Αυγούστου, για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM