Βέλγος υπουργός ζητά την κατάργηση μετάδοσης θρησκευτικών λειτουργιών στην τηλεόραση

Βέλγος υπουργός ζητά την κατάργηση μετάδοσης θρησκευτικών λειτουργιών στην τηλεόραση Facebook Twitter
Ο Βέλγος υπουργός Σβεν Γκετς
0

To μέλλον της μετάδοσης θρησκευτικών λειτουργιών και τελετών στην τηλεόραση του Βελγίου είναι αμφίβολο, ύστερα από τη μετάδοση λειτουργίας στην οποία διαβάστηκε απόσπασμα από τη Βίβλο που καλεί τις γυναίκες «να υπακούν στους συζύγους τους»

Ο Σβεν Γκατς, υπουργός υπεύθυνος για τα ΜΜΕ στην Φλάνδρα, ζήτησε την κατάργηση της τηλεοπτικής μετάδοσης λειτουργιών από τα κρατικά κανάλια. 

Το συγκεκριμένο απόσπασμα που διαβάστηκε και μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι VRT προέρχεται από την Καινή Διαθήκη και αναφέρει. «Γυναίκα, να είσαι πειθήνια προς τον σύζυγο σου, όπως εκείνος στον Κύριο. Ο άντρας είναι η κεφαλή της γυναίκας όπως ο Χριστός είναι η κεφαλή της εκκλησίας. Έδωσε τη ζωή του για να την σώσει. Άρα με αυτό τον τρόπο η γυναίκα πρέπει να είναι υπάκουη προς τον άντρα στα πάντα, όπως η εκκλησία είναι υπάκουη στον Χριστό». 

Ο Γκατς έγραψε στο Twitter. «Όχι παρωχημένες, αντιγυναικείες δηλώσεις παρακαλώ. Τι θα γινόταν αν ένας ιμάμης είχε πει το ίδιο»;

Ο υπουργός, που προέρχεται από το φιλελεύθερο φλαμανδικό κόμμα VLD, αργότερα δήλωσε σε καθημερινή εφημερίδα πως θα πιέσει ξανά για την κατάργηση της μετάδοσης θρησκευτικών τελετών στα κρατικά κανάλια, κάτι που είχε ζητήσει  για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Φυσικά και δεν υποστηρίζω τέτοιες αναφορές. Το γεγονός πως προέρχονται από ένα παλιό βιβλίο δεν είναι επιχείρημα ώστε να τις αφήνουμε να ακούγονται στο λαό μας. Δεν είναι πια τέτοια εποχή και το γεγονός πως μεταδόθηκε σε ένα κρατικό κανάλι, όπως το VRT, είναι ήδη αρκετά τρελό». Ο Γκατς ανέφερε πως τα άλλα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχει δεν είχαν συμφωνήσει την προηγούμενη φορά «όμως ελπίζω πως περιστατικά όπως αυτό μπορούν να επαναφέρουν τη συζήτηση. 

Η εκπροσώπηση της θρησκείας, της γλώσσας και της κουλτούρας στην τηλεόραση είναι ένα αρκετά φορτισμένο θέμα στο Βέλγιο, μια χώρα με τρεις επίσημες γλώσσες. Τα φλαμανδικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. 

Σύμφωνα με την Ολλανδική Κοινότητα της Βίβλου, που έχει μέλη και στο φλαμανδικό κομμάτι του Βελγίου το απόσπασμα που διαβάστηκε «δεν πρέπει να απομονωθεί από το ευρύτερο περιεχόμενο του.

Πριν το συγκεκριμένο απόσπασμα προηγείται μια πολύ διαφορετική πρόταση. "Να δέχεστε ο ένας τη δικαιοδοσία του άλλου από σεβασμό στο Χριστό". Αυτό σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό από την νομιμοποίηση της καταπίεσης των γυναικών από τους άντρες.» 

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό κανάλι VRT ανακοίνωσε πως «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την μετάδοση θρησκευτικών λειτουργιών σαν μια υπηρεσία προς τους τηλεθεατές. Και σε αυτούς που είναι θρήσκοι αλλά και σε αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν αυτή τη διαδικασία και δεν συμφωνούν πάντα με αυτά που λέει η εκκλησία. Τo VRT δεν έχει πρόβλημα αν αυτές οι μεταδόσεις ανοίγουν το πεδίο για μια συζήτηση». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ