Βέλγιο: 55 δικαστές θα περάσουν δύο μέρες σε νέα φυλακή - Για να ζήσουν τη ζωή ενός κρατούμενου

Βέλγιο: 55 δικαστές θα περάσουν δύο μέρες σε νέα φυλακή - Για να ζήσουν τη ζωή ενός κρατούμενου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unpslash
0

55 δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν.

Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο AFP μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών.

Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του "πειράματος" αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια.

«Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση», συνέχισε ο υπουργός.

Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα.

«Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του», είπε ο υπουργός.

Επιπλέον είναι και μια καλή "πρόβα" για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκαινιαστεί σε δύο εβδομάδες.

Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών.

Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM