Βανδάλισαν προτομή του Σαρλ ντε Γκολ στη Γαλλία: «Οπαδός της δουλείας»

Βανδάλισαν προτομή του Σαρλ ντε Γκολ στη Γαλλία: «Οπαδός της δουλείας» Facebook Twitter
0

Μια προτομή του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ στην κοινότητα Οτμόν, στη βόρεια Γαλλία, έπεσε θύμα βανδαλισμού, με τους δράστες να βάφουν την κεφαλή του πορτοκαλί και να γράφουν στο βάθρο «οπαδός της δουλείας».

Ο δήμαρχος της Οτμόν Ζοέλ Βιλμότ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δημοτικές αρχές ήταν εκείνες που διαπίστωσαν το πρωί το τι είχε συμβεί. Στη συνέχεια, οι δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες καθάρισαν το άγαλμα, το οποίο στέκει στο σημείο αυτό περίπου μια 20ετία.

«Είναι πέρα για πέρα σκανδαλώδες», αντέδρασε ο Βιλμότ, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη τούτη συμπεριφορά» και το «συνονθύλευμα» που κυριαρχεί στον «διάλογο στα μέσα ενημέρωσης» γύρω από τον ρατσισμό και τις επιθέσεις στα αγάλματα. Η δημαρχία άσκησε μήνυση κατά αγνώστων.


«Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της έκκλησης της 18ης Ιουνίου, την ώρα που όλοι μας οφείλουμε να θυμόμαστε ότι ο στρατηγός ντε Γκολ άναψε τη δάδα της Αντίστασης, ο βανδαλισμός του αγάλματος αυτού στην Οτμόν είναι σκανδαλώδης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ζαβιέρ Μπερτράν. «Αυτό επισύρει σοβαρές κυρώσεις!».

Μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό που είχε γονατίσει πάνω του προκαλώντας του ασφυξία στη διάρκεια της σύλληψής του, στις 25 Μαΐου, αντιρατσιστικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε όλον τον κόσμο, ενώ ακολούθησαν και καθαιρέσεις, ή βανδαλισμοί πολλών αγαλμάτων, που απαθανάτιζαν αμφιλεγόμενες ιστορικές προσωπικότητες -όπως του διάσημου εξερευνητή Χριστόφορου Κολόμβου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ