Πλάνα από την πρώτη καταγραφή ενός σπάνιου πλάσματος που ζει στα βάθη των ωκεανών δόθηκαν στη δημοσιότητα σχεδόν έξι χρόνια μετά τη λήψη της.

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα για τον «Καρχαρία-φάντασμα», επίσης γνωστό ως Χίμαιρα, ο οποίος ζει σε βάθος ενός μιλίου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η συγκεκριμένη καταγραφή έγινε τυχαία καθώς οι ερευνητές μελετούσαν γεωλογικά στοιχεία και η κάμερά τους κατέγραψε το πλάσμα αυτό στο φυσικό του περιβάλλον.

 

Το συγκεκριμένο είδος πιστεύεται ότι είναι μια μπλε Χίμαιρα με μυτερό ρύγχος που ζει συνήθως μόνο στα ύδατα της Αυστραλασίας ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που εθεάθη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

 

Σε αντίθεση με γνωστά είδη καρχαριών, οι χίμαιρες δεν έχουν εκατοντάδες κοφτερά δόντια. Αντ 'αυτού, στοχεύουν σε πολύ μικρότερα θηράματα τα οποία συνθλίβουν με οστέινες πλάκες που έχουν στο στόμα τους.

 

Το είδος αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο αρχαία στον πλανήτη, αλλά ο εντοπισμός του και η μελέτη του ήταν πάντα πολύ δύσκολη καθώς δεν είχε ποτέ έως τώρα παρατηρηθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

 

Η όψη του ψαριού είναι πράγματι αλλόκοτη και θυμίζει πλάσμα από την εποχή των δεινοσαύρων, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανατομικά στοιχεία της Χίμαιρας. είναι πως τα αρσενικά φέρουν γεννητικά όργανα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr