Αυστραλός πρωθυπουργός για Τζόκοβιτς: «Με την ακύρωση της βίζας προστατέψαμε τις θυσίες του λαού»

Αυστραλός πρωθυπουργός για Τζόκοβιτς: «Με την ακύρωση της βίζας προστατέψαμε τις θυσίες του λαού» Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Η ακύρωση της βίζας του αστέρα του παγκόσμιου τένις Νόβακ Τζόκοβιτς αποσκοπεί στην προστασία των αποτελεσμάτων των θυσιών που έκαναν οι Αυστραλοί κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο αυστραλός πρωθυπουργός σχετικά με την υπόθεση Τζόκοβιτς, ο οποίος ήθελε να εισέλθει στην Αυστραλία χωρίς να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Η Αυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η Αυστραλία ακύρωσε ξανά τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Άλεξ Χοκ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι ακύρωσε τη βίζα του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο για λόγους «υγείας και τάξης», βάσει «δημοσίου συμφέροντος».

Ακόμη, ο Άλεξ Χοκ επισημαίνει ότι εξέτασε προσεκτικά τις πληροφορίες που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών, την υπηρεσία των συνόρων και τον Τζόκοβιτς.

«Σήμερα άσκησα την εξουσία μου υπό τον νόμο για τη μετανάστευση να ακυρώσω τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και τάξης, στη βάση αυτού που ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Η απόφαση αυτή ακολουθεί τις εντολές του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου και αναιρεί την προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους νομιμότητας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών.

«Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχε το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία των συνόρων και ο κ. Τζόκοβιτς», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση Μόρισον είναι αποφασιστικά αφοσιωμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού», συμπληρώνει.

Η απόφαση για ακύρωση σημαίνει ότι ο Τζόκοβιτς δεν θα μπορεί να πάρει βίζα για την Αυστραλία για τρία χρόνια, εκτός αν πρόκειται για «συγκεκριμένες» περιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν περιστάσεις που «επηρεάζουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας» ή «συμπονετικές ή πειστικές» συνθήκες που επηρεάζουν τα συμφέροντα «πολίτη της χώρας, μόνιμου κατοίκου της Αυστραλίας ή πολίτη της Νέας Ζηλανδίας που πληροί τις προϋποθέσεις», αναφέρει σημείωση στην ανακοίνωση του Χοκ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς φαίνονται έτοιμοι να προσφύγουν ξανά στη Δικαιοσύνη, για τη δεύτερη ακύρωση της βίζας. Αυτό που ελπίζουν είναι η υπόθεση να εξεταστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μπορέσει ο Σέρβος να αγωνιστεί στο Αυστραλιανό Όπεν.

Στο μεταξύ, απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας στη νέα ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς. Οι διοργανωτές του Αυστραλιανού Όπεν συμπεριέλαβαν τον Σέρβο στην κλήρωση του τουρνουά και η νέα εξέλιξη δημιουργεί προβλήματα.

Η απόφαση του Άλεξ Χοκ αποτελεί ένα ακόμη «επεισόδιο» στο θρίλερ που ξεκίνησε με το ταξίδι του Νόβακ Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη, με ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, προκειμένου να μετάσχει στο Αυστραλιανό Όπεν.

Η βίζα του Σέρβου αρχικά ακυρώθηκε μετά την άφιξή του στη χώρα, επειδή κρίθηκε ότι η λοίμωξη από κορωνοϊό τον Δεκέμβριο, την οποία δήλωσε, δεν επαρκούσε για να λάβει εξαίρεση από τον εμβολιασμό. Δικαστήριο αναίρεσε αυτή την απόφαση, αλλά το «θρίλερ» πήρε απλά παράταση, καθώς από την αρχή έγινε ξεκάθαρο ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δικαίωμα να ακυρώσει εκ νέου τη βίζα του αθλητή, όπως και έπραξε.

Την Τετάρτη, ο Τζόκοβιτς απέδωσε στον μάνατζερ του το λάθος που έγινε όταν δήλωσε στα σχετικά έγγραφα ότι δεν είχε ταξιδέψει αλλού δύο εβδομάδες πριν από την πτήση του προς την Αυστραλία. Ο κορυφαίος τενίστας έκανε λόγο για «ανθρώπινο λάθος» που δεν έγινε από πρόθεση. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι έκανε συνέντευξη και φωτογράφηση μετά το θετικό τεστ του.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ