Αυστραλία: Φοιτήτρια έκανε αγωγή στην κυβέρνηση για κακή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Αυστραλία: Φοιτήτρια έκανε αγωγή στην κυβέρνηση για κακή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Αυστραλία: Φοιτήτρια κατέθεσε αγωγή κατά της κυβέρνησης - Για κακοδιαχείριση στην κλιματική αλλαγή (EPA/Αρχείο)
0

Αγωγή κατά της αυστραλιανής κυβέρνησης για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής υπέβαλε 23χρονη φοιτήτρια. Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση παγκοσμίως.

Η φοιτήτρια Katta O'Donnell, 23 ετών, κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης της Αυστραλίας επειδή οι ιθύνοντες δεν διατύπωσαν σαφείς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή για τους επενδυτές των κρατικών ομολόγων.

Τα κρατικά ομόλογα είναι μια επένδυση όπου κάποιος δανείζει χρήματα στην κυβέρνηση και σε αντάλλαγμα, υπόσχεται να επιστρέψει ένα ορισμένο χρηματικό ποσό στο μέλλον, καθώς και τόκους.

Τι αναφέρει η αγωγή

 

«Η Αυστραλία είναι ουσιαστικά εκτεθειμένη και ευαίσθητη» σε κινδύνους για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη αγωγή που κατατέθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας στην πολιτεία Βικτώρια,  23χρονη O'Donnell.

Ισχυρίζεται δε, ότι η οικονομία της χώρας και η εθνική φήμη της στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές θα επηρεαστούν σημαντικά από την ανταπόκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής.

Οι κίνδυνοι είναι ζωτικής σημασίας για την απόφαση ενός επενδυτή να διαπραγματεύεται κρατικά ομόλογα ενώ την ίδια ώρα ο κάθε επενδυτής δικαιούται να ενημερώνεται για αυτούς τους κινδύνους, προσθέτει στην αγωγή της η 23χρονη.

Αυτό που ζητά με την κίνησή της αυτή, είναι μία επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση ότι παραβίασε το καθήκον της γνωστοποίησης αυτών των κινδύνων αλλά και μία απόφαση που θα θέτει σε παύση την περαιτέρω προώθηση τέτοιων κρατικών ομολόγων έως ότου συμμορφωθεί (η κυβέρνηση).

«Η περίπτωση της O'Donnell κατά της Κοινοπολιτείας είναι η πρώτη υπόθεση στον κόσμο που αντιμετωπίζει το κλίμα ως σημαντικό κίνδυνο για την αγορά κρατικών ομολόγων», λένε οι δικηγόροι της.


Η O Donnell είναι φοιτήτρια στο 5ο έτος της νομικής στο Πανεπιστήμιο La Trobe και μεγάλωσε στο Healesville στο Central Highlands στη Βικτώρια. Η ίδια κατέχει ομοσπονδιακά κρατικά ομόλογα.

«Θέλω η αυστραλιανή κυβέρνηση να πει την αλήθεια για τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή», δήλωσε στους Financial Times.

«Δεν θέλω να κοιτάξω προς ένα μέλλον όπου αυτοί οι τύποι πυρκαγιών θα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο».

Η Katta O'Donnell, 23 ετών, άσκησε την αστική αγωγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Αυστραλίας δήλωσε ότι γνώριζε την υπόθεση, αλλά δεν μπορούσε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ