Το απρόσμενο αντικείμενο της κουζίνας που έχει τα περισσότερα μικρόβια: Τα βάζα των μπαχαρικών

Το απρόσμενο αντικείμενο της κουζίνας που έχει τα περισσότερα μικρόβια: Τα βάζα των μπαχαρικών Facebook Twitter
0

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημείο της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια, ίσως οι περισσότεροι να  απαντούσαν την επιφάνεια κοπής, τον νεροχύτη, ή τη λαβή της πόρτας του ψυγείου. Κι όμως, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε ένα απρόσμενο μέρος: τα βαζάκια με τα μπαχαρικά. 

Ερευνητές διενήργησαν πρόσφατα μελέτη που τους ανέθεσε η υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας για το θέμα. Σε αυτή μετείχαν 371 άνθρωποι, που ετοίμασαν γεύμα με μπιφτέκι γαλοπούλας- πιστεύοντας απλά ότι δοκιμάζουν νέες συνταγές και όχι πως παίρνουν μέρος σε μια μελέτη για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Στο μπιφτέκι είχε τοποθετηθεί ένα «αβλαβές» βακτήριο και οι μετέχοντες ετοίμασαν το γεύμα σε κουζίνες διαφόρων μεγεθών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 12 επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων σκευών και πάγκων. 

Τα βαζάκια μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του γεύματος ήταν μακρά εκείνα που είχαν μολυνθεί περισσότερο, από το βακτήριο: το 48% εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν βακτήρια από το μπιφτέκι γαλοπούλας. Στις υπόλοιπες επιφάνειες, το ποσοστό ήταν έως και 20%. 

Επίσης, τα βακτήρια στα βαζάκια μπαχαρικών ήταν σε υψηλότερη συγκέντρωση από άλλα σημεία. Παρόμοια υψηλές ήταν οι συγκεντρώσεις στις επιφάνειες κοπής και τους κάδους σκουπιδιών. 

Παρότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν ακούσει πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός των επιφανειών κοπής, ή των λαβών στα ντουλάπια και το ψυγείο, ίσως δεν έχουν σκεφτεί να απολυμάνουν τα δοχεία των μπαχαρικών, σημειώνεται στη μελέτη. 

Πώς «αντιμετωπίζονται» τα μικρόβια

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι καταναλωτές; Σίγουρα όχι να ρίξουν στη χλωρίνη τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, δηλώνει ο Μπέντζαμιν Τσάπμαν, επικεφαλής του τμήματος Γεωργικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της σχετικής έρευνας. 

Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι χρειάζεται να πλένουμε πιο τακτικά τα χέρια μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός γεύματος, όχι μόνο πριν ή μετά, σημείωσε. Και σίγουρα, κάθε φορά που αγγίζουμε κρέας πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, τόνισε. 

Επίσης, μετά το μαγείρεμα, πρότεινε να σκουπίζονται τα βαζάκια των μπαχαρικών με ένα σφουγγάρι με σαπούνι και να ψεκάζονται με απολυμαντικό κουζίνας. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM