Αποκαλύφθηκε ο ανώνυμος αξιωματούχος της διοίκησης Τραμπ που έγραψε άρθρο γνώμης στους New York Times το 2018, επικρίνοντας τον πρόεδρο.

 

Πρόκειται για τον Miles Taylor, πρώην προϊστάμενο προσωπικού στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

 

«Δεν χρωστάμε τη σιωπή μας στον Πρόεδρο», είπε ο κ. Taylor. «Οφείλουμε σε αυτόν και τον αμερικανικό λαό την αλήθεια».

 

Όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο, προκάλεσε οργή στον Λευκό Οίκο και ξεκίνησε μια ξέφρενη έρευνα για να βρεθεί ο συντάκτης του.

 

Εκείνη την εποχή, ο Τραμπ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει την υπόθεση και αποκάλεσε επίσης τον ανώνυμο συγγραφέα «δειλό».

 

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο κ. Taylor, που πλέον συνεργάζεται με το CNN, ανέφερε πως «Πολλά έχουν ειπωθεί για το γεγονός ότι αυτά τα κείμενα δημοσιεύθηκαν ανώνυμα. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Πάλεψα και καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι αμφισβήτησαν την εγκυρότητά τους να υποβάλλει κάποιος τόσο σοβαρές κατηγορίες εναντίον ενός προέδρου, υπό την κάλυψη της ανωνυμίας.

 

»Αλλά η σκέψη μου ήταν απλή και τη στηρίζω. Η δημοσιοποίηση της κριτικής μου χωρίς υπογραφή ανάγκασε τον Πρόεδρο να απαντήσει άμεσα ή καθόλου, αντί να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς με πικρόχολες προσβολές και χαρακτηρισμούς. Ήθελα η απάντηση να είναι με επιχειρήματα».

 

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Taylor, η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany τον χαρακτήρισε «δυσαρεστημένο, πρώην υπάλληλο χαμηλού επιπέδου».

 

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows είπε πως «Έχω δει πιο συναρπαστικές αποκαλύψεις σε επεισόδια του Scooby-Doo».

 

Στο κείμενό του ο Taylor διαβεβαιώνει ότι ήταν και είναι «Ρεπουμπλικάνος» και «ήθελε αυτός ο πρόεδρος να επιτύχει».

 

«Όμως πολύ συχνά σε περιόδους κρίσεις, είδα τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεικνύει πως είναι ένας άνθρωπος χωρίς ήθος κι ότι τα προσωπικά του ελαττώματα είχαν αποτέλεσμα κυβερνητικές αποτυχίες τόσο σοβαρές που μπορούν να μετρηθούν σε χαμένες ζωές Αμερικανών», εξηγεί ο πρώην δημόσιος λειτουργός, ο οποίος εργάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας από τον Ιανουάριο του 2017 ως το καλοκαίρι του 2019.

 

Διαβεβαιώνει ότι πολλά άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν την ίδια γνώμη με τον ίδιο, αλλά «οι περισσότεροι δίσταζαν να εκφραστούν εξαιτίας του φόβου αντιποίνων».

 

Σε προεκλογική εκδήλωση στην Αριζόνα, ο Τραμπ αναφέρθηκε ειρωνικά σε αυτόν «τον τύπο που δεν είχε δουλέψει ποτέ του στον Λευκό Οίκο», και έγραψε «ένα βιβλίο γεμάτο ψέματα», κρίνοντας ότι θα έπρεπε να του ασκηθεί «ποινική δίωξη».

 

Η Sarah Matthews, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χαρακτήρισε «απόλυτα αποτυχημένο» τον Taylor και επέκρινε τους Times διότι εγγυήθηκαν την ανωνυμία «ενός αξιωματούχου κατώτερης στάθμης».

 

Στο άρθρο του, ο τότε ακόμη «Ανώνυμος» συγγραφέας αποκάλυπτε πως ο ίδιος και άλλοι μάχονταν από μέσα εναντίον των «χειρότερων παρορμήσεων» ενός προέδρου «ανήθικου», που ασκούσε την εξουσία με τρόπο «μικροπρεπή», «παρορμητικό», «αναποτελεσματικό». Τόνιζε πως ο μεγιστάνας έβλαπτε «την υγεία της δημοκρατίας μας».

 

Η δημοσίευση του άρθρου του προκάλεσε τότε σάλο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει για «προδοσία».

 

Έναν χρόνο αργότερα, ο «Ανώνυμος» δημοσίευε το βιβλίο A Warning («Μια προειδοποίηση»), μια «σοκαριστική μαρτυρία, από πρώτο χέρι, για τον πρόεδρο Τραμπ και τα έργα του», σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο που το τύπωσε.

 

Μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Miles Taylor προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να «βάλουν τη χώρα πάνω από το κόμμα» και να ψηφίσουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

 

«Θεωρώ ότι η αξιοπρέπεια του Τζο Μπάιντεν θα μας ενώσει», ενώ «η ανεντιμότητα του προέδρου μας δίχασε», έκρινε.

 

«Εμείς και μόνο εμείς πρέπει να κρίνουμε εάν η συμπεριφορά του (Τραμπ) είναι βάσιμος λόγος για να του επιτρέψουμε να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία», έγραψε και συμπλήρωσε «δεν του αξίζει δεύτερη θητεία, και δεν μας αξίζει να τη ζήσουμε».

 

Στην Αριζόνα, ο Τραμπ αντεπιτέθηκε λέγοντας πως «ο 'Ανώνυμος' ήταν ένα τίποτα, ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος που απομακρύνθηκε γρήγορα από τη θέση του πολύ καιρό πριν».

 

Είπε πως δεν τον γνωρίζει, «δεν έχει ακούσει ποτέ να μιλούν γι' αυτόν», αν και τον Αύγουστο είχε αναφερθεί ξανά στον Taylor αποκαλώντας τον «ένα ρεμάλι».

 

Το άρθρο και το βιβλίο που ακολούθησε επισκιάστηκαν από σειρά άλλων, ενυπόγραφων κειμένων για την προεδρία του Τραμπ.

 

Αρκετοί υποπτεύονταν ότι ο Miles Taylor ήταν ο συγγραφέας των κειμένων για την «αντίσταση» μέσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και καιρό.

 

Με πληροφορίες του BBC/Reuters/AFP/dpa