Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία η έκδοση γραμματοσήμων που στόχο είχε να καταδείξει τις φυλετικές διακρίσεις, ωστόσο όπως καταγγέλλεται, πέτυχε το αντίθετο. 

 

Συγκεκριμένα, τα Ισπανικά Ταχυδρομεία (Correos) εξέδωσαν τη σειρά «Γραμματόσημα της Ισότητας», αλλά με άνισες τιμές: Στην παλέτα αποχρώσεων, το πιο ανοιχτό χρώμα κόστιζε 1.60 ενώ το πιο σκούρο κάτω από το υποδιπλάσιο, δηλαδή 70 λεπτά. 

 

«Στο πλαίσιο της #EuropeanDiversityMonth και με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, παρουσιάζουμε τα #EqualityStamps: Μια σειρά γραμματοσήμων που στόχο έχουν να αναδείξουν τη φυλετική ανισότητα και να προωθήσουν την πολυπολιτισμικότητα, τις ευκαιρίες για όλους και τα ίσα δικαιώματα» γράφει η Correos στο Twitter. 

 


Ωστόσο, η έκδοση των γραμματοσήμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών των social media και οργανώσεων, ακριβώς λόγω της ανακολουθίας του στόχου και του μηνύματος της εκστρατείας. 


Απαντώντας, η ισπανική ταχυδρομική υπηρεσία εξήγησε πως η εκστρατεία στόχευε να καταδείξει την ύπαρξη ανθρώπων που βάζουν αξία στους συνανθρώπους τους και μάλιστα βάσει του χρώματος στο δέρμα τους, γι'αυτό και το πιο ανοιχτόχρωμο γραμματόσημο κόστιζε ακριβότερα.


Πρόσθετε δε, πως το ότι για κάθε αποστολή, δέμα ή γράμμα, έπρεπε να αγοραστούν περισσότερα μαύρα γραμματόσημα απ'ό,τι λευκά, αντικατοπτρίζει μιαν «άνιση και επώδυνη πραγματικότητα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει... Μιαν ανισότητα που προκαλεί ο ρατσισμός»

 

Σύμφωνα, πάντως, με το CNN, τρεις ημέρες μετά την κυκλοφορία τους, τα γραμματόσημα αποσύρθηκαν, με τον εκπρόσωπο της Correos, ωστόσο, να μη συνδέει την απόσυρσή τους με τις αντιδράσεις. 

 

Με πληροφορίες από DesignTaxi, CNN