Αντιδράσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ

Αντιδράσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δικαστικές προσφυγές προετοιμάζουν υποστηρικτές της δημόσιας εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ για τη διάλυση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κρίσιμες λειτουργίες του υπουργείου, όπως τα φοιτητικά δάνεια και τα προγράμματα για μαθητές με αναπηρία, θα μεταφερθούν αντίστοιχα στη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων (SBA) και στο Υπουργείο Υγείας.

Παρότι η πλήρης κατάργηση του υπουργείου απαιτεί πράξη του Κογκρέσου, ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει τη διοικητική αποδόμησή του, με μαζικές απολύσεις υπαλλήλων και εντολή προς τη γραμματέα Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον να προχωρήσει σε όσα «νόμιμα βήματα» επιτρέπεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 100 εργαζόμενοι τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά τους, πρώην αξιωματούχοι και οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων κάνουν λόγο για καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στα δικαστήρια, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα των μέτρων. Η αντιπαράθεση μεταξύ Λευκού Οίκου και Δικαιοσύνης αναμένεται να κλιμακωθεί, καθώς αυξάνονται οι φωνές που βλέπουν στον σχεδιασμό του Τραμπ μια προσπάθεια επιβολής αυταρχισμού και ιδεολογικής αναθεώρησης του ομοσπονδιακού ρόλου στην εκπαίδευση.

Εντός Κογκρέσου, μόνο ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί —όπως ο γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι— στηρίζουν ανοιχτά την πλήρη κατάργηση του υπουργείου, ενώ ευρύτερες συμμαχίες δεν διαφαίνονται, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η σύγκρουση να κριθεί τελικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Με πληροφορίες από The Hill

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM