Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο

Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
0

Δεν έχουν κοπάσει οι ταραχές σε πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, στην Αίγυπτο, οι οποίες ξέσπασαν μετά την απόφαση για θανατική ποινή σε 21 κατηγορουμένους για τα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου, πριν ένα περίπου χρόνο. Οι ταραχές έχουν κοστίσει ως τώρα, σε διάστημα τριών ημερών, τις ζωές 45 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 5 σκοτώθηκαν από σφαίρες. Ο πρόεδρος Μόρσι έχει στείλει το στρατό στην περιοχή προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που τείνουν να εξελιχθούν σε εξέγερση.

Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Aνομία και χάος για 6η μέρα στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Θρήνος για τον 27χρονο Moχάμεντ Γιούσρα -ενός εκ των 45 νεκρών, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Πορτ Σαίντ.

  

Παρόλα αυτά οι διαδηλώσεις που απειλούν πλέον την ακεραιότητα του αιγυπτιακού κράτους έχουν ήδη εξαπλωθεί και στο Κάιρο. Χθες ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ κατάφεραν να κλέψουν ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας και να του βάλουν φωτιά.

Στο Πορτ Σάιντ, πόλη από όπου ξεκίνησαν οι ταραχές, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλλε η κυβέρνηση Μόρσι και ξεχύθηκαν στους δρόμους. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν τις επόμενες ώρες.

Στο Πορτ Σάιντ, είναι πλέον έντονη η αμφισβήτηση του Μόρσι ως αρχηγού του κράτους. Αρκετοί είναι αυτοί που τον αναγνωρίζουν μόνο ως εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Μετά από δυο χρόνια βασανιστικής μεταχείρισης, οι Αιγύπτιοι παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία τη διάβρωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην κυβέρνηση και το επίμονο κενό ασφαλείας δημιουργεί νέους πειρασμούς για καταφυγή στη βία,» δηλώνει στους nytimes ο Michael Hanna, ειδικός σε θέματα της Αιγύπτου.

Όπως σημειώνει, «υπάρχει μια σαφής πολιτική κρίση που έχει διαβρώσει το ηθικό κύρος του κράτους». Μαζί και μια εντυπωσιακή «εξάτμιση» της εξουσίας και του κύρους της κυβέρνησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Διεθνή / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Ανεξαρτήτως της αμφιλεγόμενης παρουσίας της στα social media και των τρανσφοβικών της απόψεων, η διάσημη συγγραφέας είναι και πάλι στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Η ιδεολογικά υποκινούμενη παρερμηνεία του Τραμπ για το Title IX επικεντρώνεται σε μια στενή, δυαδική άποψη για το φύλο, η οποία αποκλείει την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών και φοιτητών
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα» λένε εισαγγελείς

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τις κατηγορίες και την εισαγγελία να τονίζει την εκμετάλλευση της εξουσίας του για σεξουαλική κακοποίηση
LIFO NEWSROOM
«Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Διεθνή / «Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Από το νοσοκομείο St Thomas’ στο Λονδίνο, η 68χρονη μητέρα και πανεπιστημιακός δίνει ίσως την τελευταία μάχη της απέναντι στο καθεστώς της Αιγύπτου, ζητώντας την απελευθέρωση του γιου της, φυλακισμένου ακτιβιστή και Βρετανοαιγύπτιου πολίτη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Διεθνή / Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ξαναρχίζουν τις έρευνες για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, με επίκεντρο πηγάδια και εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο σημείο που χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM