Ανοίγει ξανά η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Ανοίγει ξανά η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC
0

Τα Σκόπια αποφάσισαν να επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση των προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής προς το εσωτερικό της FYROM.

Υπενθυμίζεται, πως τα Σκόπια είχαν κλείσει από το απόγευμα της Τρίτης την διάβαση απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ προς την Ευρώπη.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή μετά την ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για «σοβαρό τεχνικό πρόβλημα» στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας Κατόπιν αυτού η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κίνηση αμαξοστοιχιών με πρόσφυγες προς το έδαφος της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι θα ανοίξουν και πάλι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής, υπ την προϋπόθεση όμως οι ελληνικές αρχές να αναγράφουν στα υπηρεσιακά σημειώματα που χορηγούν στους πρόσφυγες την χώρα τελικού προορισμού τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως ο δίαυλος δεν είχε ανοίξει με αποτέλεσμα χίλιοι περίπου πρόσφυγες να παρέμεναν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ελληνική πλευρά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ όμως, σε αυτό το εκ' νέου άνοιγμα της ζώνης θα υπάρξει ένας περιορισμός, μιας και οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνον στους πρόσφυγες που δηλώνουν ως χώρα τελικού προορισμού την Αυστρία ή την Γερμανία.

Όσοι πρόσφυγες δεν προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία ή στην Γερμανία δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Κατα τις ίδιες πληροφορίες οι ελληνικές αρχές εξέτασαν την απόφαση αυτή της ΠΓΔΜ, η οποία προφανώς έλαβε τέτοιες οδηγίες από βορειότερες χώρες και τελικά αποφασίστηκε να αναγράφεται στα υπηρεσιακά σημειώματα των προσφύγων η χώρα τελικού προορισμού τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ