ΤΕΜΠΗ LIVE!

Ανοίγει ξανά η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Ανοίγει ξανά η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC
0

Τα Σκόπια αποφάσισαν να επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση των προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής προς το εσωτερικό της FYROM.

Υπενθυμίζεται, πως τα Σκόπια είχαν κλείσει από το απόγευμα της Τρίτης την διάβαση απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ προς την Ευρώπη.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή μετά την ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για «σοβαρό τεχνικό πρόβλημα» στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας Κατόπιν αυτού η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κίνηση αμαξοστοιχιών με πρόσφυγες προς το έδαφος της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι θα ανοίξουν και πάλι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής, υπ την προϋπόθεση όμως οι ελληνικές αρχές να αναγράφουν στα υπηρεσιακά σημειώματα που χορηγούν στους πρόσφυγες την χώρα τελικού προορισμού τους.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως ο δίαυλος δεν είχε ανοίξει με αποτέλεσμα χίλιοι περίπου πρόσφυγες να παρέμεναν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης στην ελληνική πλευρά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ όμως, σε αυτό το εκ' νέου άνοιγμα της ζώνης θα υπάρξει ένας περιορισμός, μιας και οι αρχές της ΠΓΔΜ θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνον στους πρόσφυγες που δηλώνουν ως χώρα τελικού προορισμού την Αυστρία ή την Γερμανία.

Όσοι πρόσφυγες δεν προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία ή στην Γερμανία δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Κατα τις ίδιες πληροφορίες οι ελληνικές αρχές εξέτασαν την απόφαση αυτή της ΠΓΔΜ, η οποία προφανώς έλαβε τέτοιες οδηγίες από βορειότερες χώρες και τελικά αποφασίστηκε να αναγράφεται στα υπηρεσιακά σημειώματα των προσφύγων η χώρα τελικού προορισμού τους.

0

ΤΕΜΠΗ LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM