Ανησυχία στη Γαλλία για την εξάπλωση τροπικών ασθενειών – Συναγερμός για τα κουνούπια τίγρης

Ανησυχία στη Γαλλία για την εξάπλωση τροπικών ασθενειών – Συναγερμός για τα κουνούπια τίγρης Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, καθώς καταγράφεται απότομη αύξηση κρουσμάτων τροπικών νοσημάτων, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα και η χικουνγκούνια. Αιτία, η εκτεταμένη παρουσία του επιθετικού ασιατικού κουνουπιού Aedes albopictus, γνωστού και ως κουνούπι τίγρης, το οποίο έχει πλέον αποικίσει μεγάλο μέρος της γαλλικής επικράτειας.

Μόνο από την 1η Ιανουαρίου 2025, στη Γαλλία έχουν εντοπιστεί 1.123 εισαγόμενα περιστατικά δάγκειου πυρετού, 728 χικουνγκούνια και τέσσερα του ιού Ζίκα. Τον Μάιο καταγράφηκαν 225 κρούσματα χικουνγκούνια, 152 δάγκειου και ένα του Ζίκα — όλα εισαγόμενα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Η Περιφέρεια Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων, η δεύτερη περισσότερο πληγείσα περιοχή το 2024, έχει ήδη καταγράψει 68 νέα κρούσματα μόνο για τον Μάιο. Οι τοπικές αρχές καλούν τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης, όπως η κάλυψη ή εκκένωση δοχείων με στάσιμα νερά και η χρήση εντομοαπωθητικών, ενώ απευθύνουν έκκληση στους δημάρχους να συμβάλουν στον έλεγχο της εξάπλωσης.

Παρότι ο δάγκειος και η χικουνγκούνια δεν μεταδίδονται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι φορείς μπορούν να μολύνουν άλλα κουνούπια, τα οποία με τη σειρά τους μεταδίδουν τη νόσο. Αντίθετα, ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σεξουαλικής επαφής.

Η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη Γαλλία: στο Βέλγιο, οι αρχές ανέφεραν ότι εντοπίστηκαν κουνούπια τίγρης σε διπλάσια σημεία το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες ξεκίνησαν νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής του εντόμου.

Απειλή για όλη την Ευρώπη

Η εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, εντόμου-φορέα ιώσεων με προέλευση από τις τροπικές περιοχές, θεωρείται πλέον άμεση απειλή για την υγειονομική ασφάλεια της Ευρώπης. Η άνοδος των θερμοκρασιών και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ολοένα πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωσή του, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενδημικότητας ασθενειών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εξωτικές.

Η τάση αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με τους ειδικούς να ζητούν καλύτερη επιτήρηση, συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυστηρή τήρηση μέτρων πρόληψης.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM