Η συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στο κοινό επενδυτικό ταμείο των δύο χωρών, με στόχο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ωστόσο, η αξιοποίηση των ουκρανικών κοιτασμάτων θα χρειαστεί χρόνια και ενδέχεται να μην αποδώσει τα τεράστια κέρδη που έχει υποσχεθεί κατά καιρούς ο πρόεδρος Τραμπ, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα The New York Times.
Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης Τραμπ ήταν τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν ως αποπληρωμή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν χαρακτηρίζει τη βοήθεια αυτή ως χρέος. Η συμφωνία αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε., χωρίς αναφορά σε ρήτρα ασφαλείας - κάτι που το Κίεβο επιθυμούσε διακαώς για να αποφευχθεί μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.
«Η συμφωνία στέλνει καθαρό μήνυμα στη Ρωσία πως η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει την ειρήνη, την κυριαρχία και την ευημερία της Ουκρανίας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.
Η συμφωνία υπογράφηκε την 100ή ημέρα της προεδρίας Τραμπ, και έρχεται σε συνέχεια μιας αποτυχημένης συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι τον Φεβρουάριο, που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας. Παρότι οι σχέσεις είχαν ψυχρανθεί, το Κίεβο συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών - κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.
Το κοινό επενδυτικό ταμείο θα χρηματοδοτείται μόνο από νέα έργα στους τομείς των κρίσιμων ορυκτών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και όχι από ήδη υφιστάμενα έργα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ουκρανία διαθέτει πάνω από 20 κρίσιμα ορυκτά, με την αξία τους να ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια - αν και η εξόρυξή τους παραμένει δύσκολη λόγω ανεπαρκών χαρτογραφήσεων από τη σοβιετική εποχή.
Παρότι δεν εξασφαλίστηκε ρητή εγγύηση ασφάλειας, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η οικονομική εμπλοκή των ΗΠΑ αποτελεί έμμεση αποτροπή για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
Οι αντιδράσεις στην Ουκρανία είναι μικτές και οι πολίτες φαίνονται διστακτικοί: Η Βίρα Ζνταν από τη Ζαπορίζια φοβάται ότι τα κέρδη θα καταλήξουν σε Αμερικανούς επενδυτές, αφήνοντας την Ουκρανία με τα βάρη. Αντίθετα, η Σβιτλάνα Μαχμούντοβα από τη Σούμι ελπίζει ότι η συμφωνία θα φέρει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη και ένα τέλος στον πόλεμο.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Αν και πολλά σημεία παραμένουν ασαφή, η συμφωνία δηλώνει ξεκάθαρα ότι χώρες που ενήργησαν εχθρικά προς την Ουκρανία, όπως η Ρωσία, δεν θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση.
Με πληροφορίες από New York Times