No.1

Ανακάλυψαν ναυάγια που συνδέονται με το θρυλικό πλοίο Βάσα

Ανακάλυψαν ναυάγια που συνδέονται με το θρυλικό πλοίο Βάσα Facebook Twitter
To Vasa, θρυλικό ναυάγιο της Σουηδίας που πλέον εκτίθεται σε μουσείο
0

Σουηδοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ναυάγια που πιστεύεται ότι είναι πολεμικά πλοία του 17ου αιώνα, και τουλάχιστον ένα από τα οποία είναι πιθανό να είναι αδελφό πλοίο του Βάσα, ενός ιστορικού σκάφους που βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι.

Το Βάσα, ένα πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα που ανήκε στα πολεμικά πλοία του Βασιλικού Στόλου της Σουηδίας και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη δυναστεία, κατασκευάστηκε μεταξύ του 1626 και 1628 και βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι στις 10 Αυγούστου 1628 έξω από το λιμάνι της Στοκχόλμης. Είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται μέχρι και σήμερα σε άριστη κατάσταση. Το σκαλισμένο σκαρί του Bάσα μήκους 69 μέτρων με 64 κανόνια, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Σουηδίας και χιλιάδες επισκέπτες το θαυμάζουν από κοντά σε ειδικό μουσείο.

«Όταν κατέβηκα ως ο πρώτος δύτης, είδα αυτόν τον τοίχο ύψους πέντε ή έξι μέτρων και κατάλαβα πως υπήρχε ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο», δήλωσε ο αρχαιολόγος Jim Hansson. Τα δύο ναυάγια βρέθηκαν στο σουηδικό αρχιπέλαγος έξω από την πόλη Vaxholm, σε ένα στενό πέρασμα που οδηγούσε στη Στοκχόλμη.

Ανακάλυψαν ναυάγια που συνδέονται με το θρυλικό πλοίο Βάσα Facebook Twitter
Τα εντυπωσιακά σκαλίσματα του Vasa

Τρία άλλα πλοία -το Applet, το Kronan και το Scepter- παραγγέλθηκαν από το ίδιο ναυπηγείο και όλα δόθηκαν στο σουηδικό ναυτικό και συμμετείχαν σε μάχες. «Πιστεύουμε ότι κάποια από αυτά είχαν βυθιστεί στην περιοχή», δήλωσε ο Patrik Hoglund, ένας άλλος αρχαιολόγος και δύτης που συμμετείχε στην έρευνα.

Οι δύτες πήραν δείγματα ξύλου από τα πιο πρόσφατα ναυάγια, τα οποία θα σταλούν σε εργαστήριο για χρονολόγηση. «Θα μπορέσουμε να δούμε πού κόπηκε η ξυλεία και να ανατρέξουμε στα αρχεία και νομίζω ότι έχουμε καλές πιθανότητες να πούμε ακριβώς ποια πλοία είναι», δήλωσε ο Hansson.

Παρά το γεγονός ότι τα ναυάγια είναι στο νερό εδώ και αιώνες, όπως ήταν και το Βάσα, βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση χάρη στα υφάλμυρα νερά της Βαλτικής Θάλασσας. «Δεν έχουμε αλμυρό νερό και κάποιοι οργανισμοί που ζουν σε άλλα ύδατα δεν υπάρχουν Βαλτική, επομένως είναι πολύ καλά διατηρημένα στα νερά μας», δήλωσε ο Hoglund. Προς το παρόν δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο ανέλκυσης.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM