Αμνηστία από τον βασιλιά του Μαρόκου σε χιλιάδες καταδικασμένους για καλλιέργεια κάνναβης

Αμνηστία από τον βασιλιά του Μαρόκου σε χιλιάδες καταδικασμένους για καλλιέργεια κάνναβης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Χάρη σε σχεδόν 5.000 άτομα καταδικασμένα ή καταζητούμενα για κατηγορίες που συνδέονται με την παράνομη καλλιέργεια κάνναβης, έδωσε ο βασιλιάς του Μαρόκου.

Το Μαρόκο είναι μείζων παραγωγός κάνναβης και από το 2021 έχει επιτρέψει την καλλιέργεια, την εξαγωγή και τη χρήση του ναρκωτικού στην ιατρική ή στη βιομηχανία, όμως δεν επιτρέπει τη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. 

Η αμνηστία από τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' «θα ενθαρρύνει τους αγρότες να συμμετάσχουν στη νόμιμη διαδικασία της καλλιέργειας κάνναβης για να βελτιώσουν το εισόδημά τους και τις συνθήκες ζωής τους», δήλωσε στο Reuters ο Μοχάμεντ ελ Γκερούζ, επικεφαλής της μαροκινής ρυθμιστικής αρχής για την κάνναβη ANRAC. 

Η πρώτη νόμιμη συγκομιδή κάνναβης του Μαρόκου ήταν 294 μετρικοί τόνοι το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι νόμιμες εξαγωγές από το 2023 και μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 225 κιλά, δήλωσε ο Γκερούζ. Φέτος αναμένεται ότι η συγκομιδή θα είναι μεγαλύτερη, καθώς ο αριθμός των αδειών καλλιέργειας αυξάνεται και η ANRAC επιτρέπει την καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας, γνωστής ως Beldia. 

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε περιοχές του βόρειου Μαρόκου όπου η κάνναβη είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα. Είναι γνωστή και καπνίζεται εκεί εδώ και γενιές, αναμιγμένη με καπνό σε παραδοσιακές πίπες με μακρύ επιστόμιο και πήλινο μπολ. 

Η νομοθεσία του 2021 είχε στόχο τη βελτίωση των εισοδημάτων των αγροτών και την προστασία τους από τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, που κυριαρχούν στο εμπόριο της κάνναβης και την εξάγουν παράνομα. 

Το Μαρόκο επιδιώκει επίσης να επωφεληθεί από την αυξανόμενη αγορά για νόμιμη κάνναβη και χορήγησε πέρυσι 54 άδειες εξαγωγής. 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει τις φοιτητικές βίζες και επεκτείνει τον έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα

Η κυβέρνηση Τραμπ παγώνει τα ραντεβού για φοιτητικές βίζες και εντείνει τον έλεγχο στα social media για αλλοδαπούς φοιτητές, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Διεθνή / Νέα αποτυχία για το Starship της SpaceX: Διαλύθηκε πάνω από τον Ινδικό ωκεανό

Παρά την πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές, η αποστολή δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της - Ο Έλον Μασκ υποσχέθηκε ταχύτερο ρυθμό εκτοξεύσεων, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για αποίκηση του Άρη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ